İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HABER BÜLTENİ HAFTANIN ÖZETİ(11/05-17/05/2020) 19.05.2020-09:00

GÖKHAN İNCE

SGK MÜFETTİŞİ


1) CUMHURBAŞKANLIĞI COVİD-19 NORMALLEŞME PLANI TASLAĞI SOSYAL MEDYADA YER ALDI

04/05/2020 tarihli Normalleşme planı sunumu onaylanmamış bir taslaktır. Planda yer alan bilgiler nihai bilgiler değildir. Cumhurbaşkanlığınca yayımlanmış bir normalleşme planı bulunmamaktadır. Normalleşme süreci Cumhurbaşkanı tarafından adım adım açıklanmaktadır.

PLANDA GÖRE  ÇALIŞMA HAYATINDA NORMALLEŞME ADIMLARI

İş Sağlığı ve Güvenliği açısından yerinde incelemesi yapılmamış olan kurumlara yerinde incelemeye gidilmesi (1 Haziran 2020)

Kısa çalışma uygulamasının COVID- 19 tedbirleri kapsamından çıkarılması (30 Haziran 2020)

İş veya hizmet sözleşmelerinin feshedilmesine ilişkin kısıtların kaldırılması

(17 Temmuz 2020)

Yetki tespiti, toplu iş sözleşmesi süreci, toplu iş uyuşmazlıklarının çözümü ile grev ve lokavta ilişkin sürelerin pandemi öncesindeki gibi uygulanması (17 Temmuz 2020)

Muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primleri ödemelerinin takvime uygun şekilde devam ettirilmesi (1 Temmuz 2020)

Tek hekim tarafından 10 güne kadar rapor düzenlenmesi uygulamasına geri dönülme

Ara verilen İşbaşı Eğitim Programlarının devamının sağlanması (6 Temmuz 2020)

Sosyal güvenlik denetimlerinin tekrar başlatılması (1 Ağustos 2020)

Ara verilen Mesleki Eğitim Kurslarının devamının sağlanması (1 Ağustos 2020

 

2) İŞÇİ VE İŞVEREN KONFEDERASYONLARINDAN(TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, TİSK) ORTAK AÇIKLAMA 

Kısa çalışma ödeneği uygulamasının 2020 yılı sonuna kadar uzatılması

Kısa çalışma ödeneği için aranan sigortalılık süresi ve prim ödeme şartının tamamen kaldırılması

Kısa çalışma ödeneği ile çalışanın ücreti arasındaki farkı ödemeyi üstlenen işverenler için teşvik uygulamaları getirilmesi,

Kısa çalışma kapsamındaki çalışanlara yapılan ücret farkı ödemelerine gelir vergisi muafiyeti sağlanması

İstihdamını azaltmayıp koruyan işyerlerine ilave teşvikler verilmesi

Kaynak: http://www.turkis.org.tr/TURK-IS--HAK-IS-VE-TISKTEN-ORTAK-ACIKLAMA-d411750

 

3)TÜM ECZACI İŞVERENLER SENDİKASI (TEİS) GENEL BAŞKANI NURTEN SAYDAN'DAN 14 MAYIS ECZACILAR GÜNÜ MESAJI 

"Eczanelerimizin virüsle mücadele kapsamında uygulanan koruyucu hizmetlerden öncelikli olarak yararlandırılması gerekmektedir.

"Şimdiye kadar bu virüsten 6 eczacımız yaşamını yitirdi"

"Eczacılar için ekonomik tedbirler de mutlaka alınmalıdır." 

"Bağ-Kur, SSK prim desteği, vergi indirimi ve muafiyeti, kira desteği gibi konular da mutlaka hayata geçirilmelidir."

https://www.teis.org.tr/2020/05/14/basin-aciklamasi-14-mayis-eczacilik-bayraminda-pandemi-nobetindeyiz/


4) DİSK COVİD-19 SONRASI İÇİN ÇALIŞMA YAŞAMI YOL HARİTASINI AÇIKLADI

Tüm dünyada neoliberal dönemde kamusal sağlık ve sosyal güvenlik sistemlerinin zayıflatılmasının sonucu olarak Covid-19 salgını büyük halk sağlığı sorunlarına yol açarken, gelir eşitsizliğini, toplumsal adaletsizliği ve yoksulluğu daha da artırdı.

DİSK Yönetim Kurulu, Covid-19 ile mücadelede sırasında ve Covid-19 sonrası yeni bir toplumsal düzen ve çalışma yaşamında yeni bir yol haritası için bir dizi acil önlem öneriyor:

Covid-19 salgını ülkemizde iki ayını doldurdu. Salgın halk sağlığı yanında toplumsal yaşamı da derinden etkiliyor. Salgın nedeniyle devasa bir iş ve gelir kaybı yaşanıyor. Kuşkusuz salgının toplumsal ve iktisadi etkileri en çok işçi sınıfını ve dar gelirlileri etkiliyor. Salgının gelir eşitsizliğini, toplumsal adaletsizliği ve yoksulluğu daha da artıracağı sır değil. Tüm dünyada neoliberal dönemde kamusal sağlık ve sosyal güvenlik sistemlerinin zayıflatılmasının sonucu olarak Covid-19 salgını büyük halk sağlığı sorunlarına yol açıyor.

DİSK olarak Covid-19 salgını ortaya çıkar çıkmaz alınması gereken önlemler ve izlenmesi gereken politikalar konusundaki görüşlerimizi hükümete ilettik ve kamuoyuna açıkladık. Hükümetin halkın sağlığını, işini ve geçimini koruma sorumluluğunu hatırlattık. Ancak hükümet salgına karşı etkin sosyal politikalar üretmedi. Anayasa’nın sosyal devlet ilkesinin gereğini yerine getirmekten kaçındı.

Şimdi, salgına karşı mücadelede yeni bir dönem gündemde iken DİSK olarak, bu yeni dönemde de önceki politikalarının devamı olan bir dizi öneride bulunmaktayız. Ekteki “Covid-19 Döneminde ve Sonrasında DİSK’in Çalışma Yaşamı Yol Haritası başlıklı belgede geniş haline ulaşılabilecek önlem önerilerimiz özetle şöyledir:

Halk sağlığına ilişkin önlemler kapsamında, salgınla bilim ve aklın kılavuzluğunda mücadele edilmesi gerektiğini, ekonominin ve piyasanın değil halkın ve toplumun ihtiyaçları ve sağlığının esas alınması gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz. Önlemler siyasal hesaplara dayalı olarak değil, bilim insanlarının ve sağlık meslek örgütlerinin önerileri doğrultusunda alınmalıdır.

Çalışma koşullarına ilişkin önlemler kapsamında, salgının başından beri ısrar ettiğimiz zorunlu ve acil olmayan işler dışında tüm işlerin en az 15 gün süreyle durdurulması gerektiği konusunda ısrarlıyız. Bu önlem, salgının kontrol altına alınmasında ve yeni bir dalganın ortaya çıkmasının önlenmesinde son derece önemlidir.

Salgınla mücadelenin en önemli şartı şüphesiz fiziksel mesafe ve izolasyondur. Bu nedenle çalışma yaşamında köklü değişikliklere ihtiyaç vardır. Çalışma sürelerinin gelir kaybı olmaksızın kısaltılması, çalışırken hastalığa yakalanan emekçiler için Covid-19’un iş kazası ve özellikle de sağlık emekçileri için meslek hastalığı olarak kabul edilmesi, işyerlerinde salgın kurulları oluşturulması, işçi servislerinin yeniden düzenlenmesi gibi birçok konudaki taleplerimize ekteki belgemizden ulaşabilirsiniz.

Aynı belgede detaylarına ulaşılabilecek, sendikal faaliyetler ve toplu iş sözleşmelerine ilişkin önlemlerin başında Temmuz ayı ile birlikte olağan toplu iş sözleşmesi prosedürüne dönülmesi yer almaktadır. Sendikal örgütlenmelerin önündeki engellerin (işkolu, işyeri barajı vb.) kaldırılması, 696 sayılı KHK ile bir bölümü merkezi idarede kadroya alınan bir bölümü ise belediye şirketlerine alınarak “kadrolu kamu işçisi statüsü tanınmayan” yüzbinlerce kamu işçisinin toplu iş sözleşmesi haklarının tanınması, kamu işçileri arasındaki ayrımcılığın ortadan kaldırılması, aynı işi yapan işçilerin aynı ücretlere ve haklara sahip olması, belediye şirketlerine alınan ve kamu işçisi hakları tanınmayan işçilerin de kadroya alınması gerekmektedir.

Covid-19 işçilerin işleri ve gelirleri için büyük risk oluşturuyor. Milyonlarca işçinin işini ve gelirini korumak için alınması gereken önlemler ise şunlardır:

  • İşten çıkarma yasağı devam etmeli ve istisnaları kaldırılarak yeniden düzenlenmelidir.
  • Ücretsiz izin uygulamasına son verilmelidir.
  • “Nakdi ücret desteği” adı altında yapılan 1.168 TL uygulamasına son verilerek bu işçilere kısa çalışma ödeneği uygulanmalıdır. Kısa çalışma ödeneği için ön koşul aranmamalı ve alt sınırı asgari ücret olmalıdır.
  • Merkezi idare ve yerel yönetimlerde çalışan kamu işçilerinin haklarında bir kayıp yaşanmamalıdır. Kamu hizmeti verenler, özel sektör işçisi gibi değerlendirilerek ücretsiz izin ve kısa çalışma ödeneğine tabi tutulamaz.
  • İşsizlik Sigortası Fonu sadece işçilere tahsis edilmeli ve Fon’dan yapılan işveren destek ve teşvikleri durdurulmalıdır.
  • Kayıt dışı çalışanların geçimini sağlamak üzere düzenli bir sosyal sigorta desteği sağlanmalıdır. Düzensiz ve kuralları değişen keyfi sosyal yardım mekanizması yerine bütün yurttaşların asgari geçimi sağlayacak bir aile sigortası uygulamasına geçilmelidir.
  • Emekli aylıkları ve gelirlerinin alt sınırı asgari ücret olmalıdır.

Covid-19 kamu gelirlerinde ciddi bir azalma ve kamu giderlerinde ciddi bir artış yaratacağı için iktisat ve maliye politikalarında alınması gereken önlemler özetle şunlardır:

  • TBMM bütçe yapma yetkisini kullanmalı, Covid-19 koşullarının gerektirdiği kamucu önceliklere sahip yeni bir bütçe yapılmalıdır.
  • Yeni bütçe ile kamuya sosyal harcamalar için yeni kaynaklar yaratılmalı ve halkın üzerindeki ağır      dolaylı vergi yükü azaltılmalıdır.
  • Tüm temel tüketim ve ihtiyaçlar üzerindeki dolaylı vergiler kaldırılmalıdır.
  • Yeni bütçe ile yeni kaynaklar bulunmalı, özellikle etkin bir servet vergisi ve adil bir vergi düzenlemesi yapılmalıdır.
  • Etkin ve verimli olmayan kamu yatırımları durdurulmalı, bunun yerine istihdam olanağı sağlayacak kamu yatırım ve hizmetleri öncelenmelidir.
  • Kamu istihdamı artırılmalıdır.

Covid-19 salgını kadınların ev içi iş yükünü artırırken cinsiyetçi toplumsal işbölümünü derinleştiriyor ve kadına yönelik şiddeti de artırıyor. Bu nedenle toplumsal cinsiyet politikaları kapsamında önlemler alınması gerekmektedir. Gerek hukuksal ve gerekse uygulamada toplumsal cinsiyet eşitliği politikaları daha görünür hale gelmeli ve etkin şekilde uygulanması sağlanmalıdır. Kadına yönelik şiddet ve tacizi besleyen söylem ve uygulamalardan vazgeçilmeli, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Yasa etkin şekilde uygulanmalıdır.

DİSK olarak Covid-19 ile mücadelede sırasında ve Covid-19 sonrası toplumsal düzen için bir dizi acil önlem öneriyoruz. Bu öneriler kısa vadede hayata geçirilmelidir. Orta ve uzun vadede ise emekçilerin, halkın ve toplumun ihtiyaçlarını önceleyen eşitlikçi, dayanışmacı ve sosyal adalet ilkelerine dayanan yeni bir toplumsal düzen için omuz omuza mücadeleye devam edeceğiz.

“Covid-19 Döneminde ve Sonrasında DİSK’in Çalışma Yaşamı Yol Haritası” belgesinin tam metni için: 

http://disk.org.tr/wp-content/uploads/2020/05/Covid-19-ve-DİSK-Yol-Haritası.pdf

KAYNAK:http://disk.org.tr/2020/05/covid-19-doneminde-ve-sonrasinda-diskin-calisma-yasami-yol-haritasi/

5) 657 4/D KAMU İŞÇİLERİNE(TAŞERON İŞÇİLERİ) BAYRAM ÖNCESİ TEDİYE VE BAYRAM İKRAMİYESİ ÖDENECEK

Birinci ikramiyesi ödemesi olan tediye ödemelerinde taşeron işçilere maaşları oranında ödeme yapılacak. Günlük çalışma ücretleri üzerinden yılda 52 günlük ikramiye alan taşeron işçiler bu ikramiyelerini 13 günlük taksitlerle 4 parça halinde alıyorlar.  İlk taksitin Ocak ayında ödenmesinin ardından ikinci taksit Mayıs ayında Ramazan bayramından hemen önce ödenecek. En az ikramiye alacak asgari ücretli işçilere 948 TL ödeme yapılacak. İkinci ikramiye ödemesi ise bayram ikramiyesi. Taşeron işçilere mali ve sosyal haklar kapsamında Ramazan ve Kurban Bayramı öncesinde bayram ikramiyesi ödemesi yapılır. Ödemeler 75 TL olarak ödeniyor ancak bu ödemelerden bazı kesintiler yapılıyor.

https://www.emlak365.com/ekonomi/taseron-iscilere-bayram-oncesi-cifte-ikramiye-mujdesi-h30625.html


6) 13 MAYIS 2014'TE TÜRKİYE'NİN MANİSA İLİNİN SOMA İLÇESİNDEKİ KÖMÜR MADENİNDE ÇIKAN YANGIN NEDENİYLE HAYATINI KAYBEDEN 301 MADENCİ ÖLÜM YIL DÖNÜMÜNDE ANILDI.


7) SOSYAL GÜVENLİK HAFTASI KUTLANDI. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU 14 YAŞINDA...

Toplumda sosyal güvenlik bilinci oluşmasına katkı sağlamak amacıyla 2009 yılından beri her yıl tüm yurtta 16 Mayıs’ı içine alan hafta Sosyal Güvenlik Haftası olarak kutlanmaktadır. Bu yıl 11-17 Mayıs tarihlerinde Sosyal Güvenlik Haftasının 12'ncisini kutlanmıştır.

 

8) SOSYAL KORUMA KALKANI KAPSAMINDA 11.05.2020 TARİHİ İTİBARİYLE TOPLAM 5.319.547 KİŞİYE 1000’ ER TL NAKDİ YARDIM YAPILDI.


9) 16 Mayıs 2020 Tarihli ve 31129 Sayılı Resmi Gazete Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Afganistan İslam Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Çalışma, İstihdam ve Sosyal İşler Alanlarında İşbirliği Anlaşmasının Onaylanması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 2548) yayımlandı

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/05/20200516-3.pdf


10) 16 MAYIS 2020 TARİHLİ VE 31129 SAYILI RESMİ GAZETEDE ULUSAL MESLEK STANDARTLARINA DAİR TEBLİĞDE  DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (NO: 2020/13) YAYIMLANDI.

Çevirmen mesleğine ilişkin ulusal meslek standardında değişikliğe gidilmiştir.

2020/13 sayılı tebliğin eki Ekleri için tıklayınız

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/05/20200516-10.htm

https://portal.myk.gov.tr/index.php?option=com_meslek_std_taslak&view=taslak_listesi_yeni&msd=2&Itemid=432


11) 16 MAYIS 2020 TARİHLİ VE 31129 SAYILI RESMİ GAZETEDE ULUSAL MESLEK STANDARTLARINA DAİR TEBLİĞ (NO: 2020/14) YAYIMLANDI. 

2020/14 sayılı tebliğin ekleri

Nanoteknoloji Uygulama Operatörü ve Delik Delme Makinesi Operatörü mesleklerine ilişkin Ulusal Meslek standartları belirlenmiştir.

Ek-1 Nanoteknoloji Uygulama Operatörü (Seviye 5) Ulusal Meslek Standardı

Ek-2 Delik Delme Makinesi Operatörü (Seviye 4) Ulusal Meslek Standardı

KAYNAK: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/05/20200516-11.htm

https://portal.myk.gov.tr/index.php?option=com_meslek_std_taslak&view=taslak_listesi_yeni&msd=2&Itemid=432

 

12) BAKAN SELÇUK: “KORONAVİRÜS SÜRECİNDE ALO 170’E 6.4 MİLYON, ALO 183’E 582 BİN, ALO 144’E DE 637 BİN ÇAĞRI GELDİ”

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Basın Halkla İlişkiler Müşavirliği koordinesinde çalışan ‘ALO’ hatları, yeni tip koronavirüs ile mücadele sürecinde yoğun talep görüyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, iletişim merkezlerinin kesintisiz hizmet sunmaya devam ettiğini belirterek, “Koronavirüsün ülkemizde ilk görüldüğü 11 Mart’tan 15 Mayıs’a kadarki süreçte ALO 170’e 6.4 milyon, ALO 183’e 582.750, ALO 144’e 637.255 çağrı geldi.” dedi.

Türkiye’de 11 Mart’ta ilk koronavirüs vakasının görülmesinin ardından, hayata geçirilen tedbirlerle birlikte iletişim merkezlerine gelen çağrı sayısında da artışlar meydana geldi.

ALO 170, ALO 183, ALO 144 Vatandaşa Kesintisiz Hizmet Sunmaya Devam Ediyor

Bu kapsamda vatandaşlardan, çalışma hayatına ilişkin sorularının iletildiği ALO 170’e yıl içerisinde toplam 9 milyon çağrı gelirken, çağrıların 6,4 milyonu 11 Mart’tan 15 Mayıs’a kadarki süreçte yapıldı. Kadın, çocuk, engelli ve sosyal hizmetler konularının sorulduğu ALO 183’e de 2020 yılında gelen 786.310 çağrıdan 582.750’si da aynı dönem içerisinde geldi.

Vatandaşların süreç içerisinde tercih ettiği iletişim merkezlerinden bir diğeri de ALO 144 oldu. Sosyal yardımlar konusunda soruların cevaplandırıldığı ALO 144’e bu yıl içerisinde ulaşan 1.476.533 çağrıdan 637.255’i 11 Mart’tan 15 Mayıs’a kadarki dönemde gerçekleşti.

Bakanlığa Elektronik Ortamda Ulaşanlar da Oldu

Vatandaşlar sorularını elektronik ortamda da iletti. Bu yıl içerisinde Bakanlığa CİMER üzerinden 530 bin talep ulaşırken, bunlardan 463 bini 11 Mart’tan 15 Mayıs’a kadarki süreçte gerçekleşti. Yine, bu yıl e-Devlet kanalından gelen 1.330.559 talepten 1.265.512’si, Türkiye’deki ilk koronavirüs vakasından sonra yapıldı.

Vatandaş ile bakanlık arasında köprü görevi üstlenen ALO 170, ALO 144, ALO 183 hatları, her türlü soru ve talebi 7/24 çözüme kavuşturmaya devam ediyor.

KAYNAK: https://www.ailevecalisma.gov.tr/tr-tr/haberler/bakan-selcuk-koronavirus-surecinde-alo-170-e-6-4-milyon-alo-183-e-582-bin-alo-144-e-de-637-bin-cagri-geldi/

 

13) BAKAN SELÇUK, ENGELLİLERLE İLGİLİ SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ TEMSİLCİLERİ İLE GÖRÜNTÜLÜ GÖRÜŞTÜ

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Engelliler Haftası dolayısıyla engelli sivil toplum örgütleri temsilcileri ile video konferans aracılığıyla bir araya geldi.

Bakan Selçuk, işaret diline de çevrilen video konferansta yaptığı konuşmada sözlerine Engelliler Haftasını kutlayarak başladı. Selçuk; “Bu hafta münasebetiyle engellilerimizin mücadeleleri, başarıları, karşılaştıkları sorunlar ve özellikle erişilebilirlik konusunun kamuoyunda gündeme gelmesini diliyorum.” dedi. “Devlet olarak Kovid-19’un olumsuz etkilerine karşı toplumun tüm kesimlerine sağladığımız destek ve yardımların toplam tutarı 200 milyar TL’yi aştı” diyen Bakan Selçuk, “Engelli vatandaşlarımızı da Kovid-19 salgınına karşı korumak üzere çeşitli tedbirleri hayata geçirdik. Engelli aylığı alan ve evde bakım yardımından yararlanan engellilerimizin, 1 Ocak 2020 ve sonrasında süresi dolan raporlarının geçerlilik sürelerini uzattık. Daha önce bir aylık verilen ilaçlar da üç aylık olarak verilebilecek. Resmi bakım merkezinde, bakıma ihtiyacı olan engellilerimizin özel huzurevleri ve engelli bakım merkezleri ücretlerini Bakanlık olarak karşılayacağız.” dedi.

Engelli Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulunu Daha Aktif Hale Getiriyoruz

Engelli aylığı ve engelli yakını aylığı alan vatandaşlara, düzenli olarak aldıkları aylıkların haricinde 1000’er TL daha ödediklerini hatırlatan Bakan Selçuk,“2015 yılında Engelli Hakları Sözleşmesi (EHİS)’in İhtiyari Protokolü’nü onaylayarak, engelli vatandaşlarımızın Engelli Hakları Komitesine bireysel başvuru hakkını getirdik. Engelli Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulunu daha aktif hale getiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Engellilere yönelik politikalarının her zaman toplumsal hayata katılımlarını sağlamak yönünde olduğunu vurgulayan Selçuk, erişilebilirlik konusunun asıl muhatabı ve hedef kitlesinin engelliler olduğunu kaydetti. Bakan Selçuk, “Erişilebilirlikle ilgili toplumsal farkındalığın oluşturulması, hiç kuşkusuz en önemli adımlardan birisi olmalı. Toplumsal farkındalıkla buna hız kazandırabiliriz. 12 bin teknik personele ve yöneticiye erişilebilirlik eğitimi verdik. Yine bölgesel düzeydeki ‘Erişilebilir Üniversiteler Seminerleri’miz ile de bilgi ve bilinç düzeyini yükseltmeyi hedefliyoruz. Biz inanıyoruz ki biz beraber birlikte Türkiye’yiz. Ve erişilebilir bir Türkiye’de hiçbir vatandaşımızı geride bırakmadan ilerleyeceğimize inanıyoruz. Hep diyoruz ki ‘Hayaller Engelsizdir.’ Hiç kimse geride kalmasın diyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Toplantıya, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi, Türkiye Otizm Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi Nüvit Uyar, Down Sendromu Derneği’nden Fulya Ekmen, Türkiye Disleksi Vakfı’ndan Atıf Tokar, Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’ndan Nigar Evgin, İşitme Engelliler Konfederasyonu’ndan Orkun Uslukarçı, Uluslararası Sağırlar İslam Federasyonu’ndan Muhammet İkbal Yıldız ve Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonundan İsmail Tek katıldı.

Selçuk, video konferansta STK temsilcilerinin taleplerini de dinledi.

KAYNAK: https://www.ailevecalisma.gov.tr/tr-tr/haberler/bakan-selcuk-engellilerle-ilgili-sivil-toplum-orgutleri-temsilcileri-ile-goruntulu-gorustu/


14) KUAFÖRLERDE, KONAKLAMA HİZMETLERİNDE VE ŞEHİRLER ARASI ULAŞIMDA ALINMASI GEREKEN TEDBİRLERE İLİŞKİN KILAVUZ VE KONTROL LİSTESİ YAYIMLANDI

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, yeni tip koronavirüsle mücadele kapsamında kuaför, berber ile güzellik salonlarında, konaklama hizmetlerinde ve şehirler arası toplu taşıma araçlarıyla ulaşımda alınması gereken tedbirlere ilişkin kılavuz ve kontrol listeleri yayımladı.

Her sektör için ayrı ayrı önlemlerin içerdiği kılavuzlar, İSG profesyonellerine ve tüm işletmelere gönderildi.

Kullanılan Ekipman Her Müşteri Sonrasında Dezenfekte Edilecek

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nce yayımlanan kılavuza göre; kuaför, berber ve güzellik salonlarının alması gereken önlemlerden bazıları şu şekilde:

*Girişlerde, çalışanların ve müşterilerin vücut ısıları kontrol edilecek.

*İş yerlerine gelen müşteri için tek kullanımlık maske ve galoş temin edilecek.

*Kullanılan her malzeme, ekipman ile tüm yüzeyler yüzde 70’lik alkol ile dezenfekte edilecek.

*İş yerlerinde çalışanlara standartlara uygun tek kullanımlık maske ve koruyucu yüz siperliği verilecek.

*Havlular tek kullanımlık olacak.

*Çalışanların kullandıkları eldiven, önlük ve pelerin her müşteri sonrasında değiştirilecek. Makas, fırça ve diğer saç ve bakım malzemeleri düzenli olarak dezenfekte edilecek.

*Manikür ve pedikür gibi işlemlerde kişiye özel aletler kullanılacak.

*İşyerlerinde birikmeleri önlemek için randevu usulü planlama yapılacak.

*Saç kesimi gibi işlemler esnasında arada en az bir koltuk boş bırakılacak.

*Bayan kuaförleri ve güzellik merkezlerinde cilt bakımı, makyaj ve kalıcı makyaj hizmetinden kaçınılacak.

Resepsiyonda Çalışan ile Müşteri Arasına Şeffaf Paravan Konulacak

Konaklama hizmeti sağlayan işletmelerin, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı kılavuza göre alması gereken başlıca önlemler şu şekilde:

*Resepsiyonda müşteri ile çalışan arasına şeffaf paravan konulacak.

*Restoran, spor ve spa salonlarının girişlerinde müşterilerin vücut ısıları ölçülecek.

*Lobide bekleyen müşteriler sosyal mesafe gözeterek oturacak.

*Çalışana temin edilen maske, eldiven, üniforma, önlük ve bone gibi malzemeler kişiye özel olacak.

*Yemekhanelerde masalar sosyal mesafeye göre ayarlanacak. Mümkünse tek kullanımlık ürünlerle kumpanya verilecek ve kapalı kapta içme suyu dağıtılacak.

*Çatal, kaşık, bıçak, şeker, tuz ve kürdan tek kullanımlık olacak.

*Tesiste lobi, restoran, sauna, mutfak gibi yerlerin temizlenmesinin yanı sıra kapı kolları, merdivenler, oda kartları, TV kumandaları, spor aletleri de sık sık dezenfekte edilecek.

*Animasyon görevlileri ve fitness eğitmenleri sosyal mesafenin korunmasına dikkat edecek. Mümkün olduğunca takım oyunları ve dans gibi etkinliklerden kaçınılacak.

Mola Yerlerinde Sosyal Mesafeye Dikkat Edilecek

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nce yayımlanan kılavuzda şehirler arası toplu taşıma araçlarıyla ulaşımda dikkat edilecek hususların bazıları ise şöyle:

*Garlardaki bilgilendirme panolarında güncel broşürler ve afişler bulundurulacak.

*Toplu taşıma araçlarının, taşıma kapasiteleri yarı yarıya düşürülerek yeni oturma düzeni ayarlanacak.

*Garlarda bilet satanlar ile araçlardaki görevliler yola çıkmadan önce ellerini yıkayacak.

*Yolculuk öncesinde ve esnasında tek kullanımlık maske dağıtılacak.

*Taşıtların sık temas edilen yerleri dezenfekte edilecek.

*Mola yerlerinde sosyal mesafe kurallarına uyulacak.

*Garlarda benzer işi yapan görevli sayısı asgari oranda tutulacak.

*Taşıt içi doğal yollarla havalandırılacak.

*Görevliler, maske üzerine siperlik takacak. Siperliğin temizliği standartlar uygun şekilde yapılacak.

Kuaför, Berber ve Güzellik Salonlarında, Konaklama Hizmetlerinde ve Şehirler Arası Toplu Taşıma Araçlarıyla Ulaşımda, Yeni Tip Koronavirüs ile Etkin Mücadele Kapsamında Dikkat Edilecek Hususların Yer Aldığı Dokümana ve Kontrol Listesi’ne

https://ailevecalisma.gov.tr/covid19/haberler/kuafor-berber-ve-guzellik-salonlarinda-yeni-tip-koronavirus-ile-etkin-mucadele-kapsaminda-dikkat-edilecek-hususlarin-yer-aldigi-dokuman-ve-kontrol-listesi-yayimlandi/

https://ailevecalisma.gov.tr/covid19/haberler/konaklama-hizmetlerinde-yeni-tip-koronavirus-ile-etkin-mucadele-kapsaminda-dikkat-edilecek-hususlarin-yer-aldigi-dokuman-ve-kontrol-listesi-yayimlandi/

https://ailevecalisma.gov.tr/covid19/haberler/sehirlerarasi-toplu-tasima-araclariyla-ulasimda-yeni-tip-koronavirus-ile-etkin-mucadele-kapsaminda-dikkat-edilecek-hususlarin-yer-aldigi-dokuman-ve-kontrol-listesi-yayimlandi/

linkinden ulaşabilirsiniz.

KAYNAK: https://www.ailevecalisma.gov.tr/tr-tr/haberler/kuaforlerde-konaklama-hizmetlerinde-ve-sehirler-arasi-ulasimda-alinmasi-gereken-tedbirlere-iliskin-kilavuz-ve-kontrol-listesi-yayimlandi/

15) ALIŞVERİŞ MERKEZLERİNDE YENİ TİP KORONAVİRÜS İLE ETKİN MÜCADELE KAPSAMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLARIN YER ALDIĞI DOKÜMAN VE KONTROL LİSTESİ YAYIMLANDI.

AVM çalışanları için yeni tip koronavirüsle etkin mücadele etmek maksadıyla dikkat edilecek hususlara ilişkin Genel Müdürlüğümüzce hazırlanan dokümanlar ve kontrol listeleri tarafların istifadesine sunulmak üzere yayımlanmıştır.

Alışveriş Merkezlerinde; Yeni Tip Koronavirüs Salgınından Korunmaya Yönelik Kontrol Listesi Ulaşmak için Tıklayınız.

AVM Çalışanları İçin Yeni Tip Koronavirüs ile Mücadelede Dikkat Edilecek Hususlar Ulaşmak için Tıklayınız.

KAYNAK: https://ailevecalisma.gov.tr/covid19/haberler/alisveris-merkezlerinde-yeni-tip-koronavirus-ile-etkin-mucadele-kapsaminda-dikkat-edilecek-hususlarin-yer-aldigi-dokuman-ve-kontrol-listesi-yayimlandi/

 

16) ULUSLARARASI BANKA HESAP NUMARASI HAKKINDA TEBLİĞ’DE DEĞİŞİKLİK YAPILDI

15.05.2020 Tarihli Resmi Gazetede Uluslararası Banka Hesap Numarası tebliği Hükümleri Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketine de uygulanacağına ilişkin ek madde eklendi.

Bankacılık sektöründe 2010 yılından beri ülkemizde de kullanılan IBAN, ilk kez Avrupa Birliği ülkelerinde ortaya çıkan bir hesap numarası standardı olarak biliniyor.

Açılımı "International Bank Account Number" olan IBAN’ın Türkçe anlamı ise, “Uluslararası Banka Hesap Numarası”dır. İngilizce ifadesinin baş harfleri alınarak kısaca IBAN olarak kullanılmaktadır. Her ülkenin IBAN uzunluğu farklı olabilir ancak en fazla 34 haneden oluşabilir.

 IBAN’ın ilk dört hanesi, iki haneli ülke kodu ve iki haneli kontrol rakamıdır. Kontrol rakamı, IBAN’ın doğru ve geçerli olup olmadığını gösterir. IBAN’ın bundan sonraki kısmı, ulusal banka hesap numarasını içerir. Ülkemizin IBAN uzunluğu 26 hane olarak belirlenmiştir.

Uluslararası Banka Hesap Numarası Hakkında Tebliğ

(Sayı: 2008/6)

(10 Ekim 2008 tarih ve 27020 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır1)

Amaç ve kapsam

MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı uluslararası banka hesap numarasının bankalarca uygulanmasına ilişkin esas ve usulleri belirlemektir.

Dayanak

MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, 14/01/1970 tarihli ve 1211 sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanununun 4 üncü maddesinin (I) numaralı fıkrasının (f) bendine dayanılarak çıkarılmıştır.

Tanımlar

MADDE 3 – (1) Bu Tebliğde yer alan;

a) Banka: 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 3 üncü maddesinde tanımlanan bankaları,

b) (Değişik bent: RG-21/12/2012 – 2012/14 Sayılı Tebliğ/1. md.) Elektronik Fon Transfer (EFT) Sistemi: Bankalar arası Türk Lirası aktarım sistemini ve müşteriler arası Türk Lirası aktarım sistemini,

c) IBAN-(International Bank Account Number): ISO 13616 No.lu standarda göre oluşturulmuş Uluslararası Banka Hesap Numarasını,

ç) ISO-(International Organization for Standardization): Uluslararası Standardizasyon Teşkilatını,

d) Müşteri: Bankalardan hizmet alan gerçek ve tüzel kişileri

ifade eder.

IBAN yapısı

MADDE 4 – (1) Bankalar tarafından müşterilere verilecek IBAN yalnızca bir hesabı işaret eden 26 sayısal/alfabetik karakterden oluşur. Soldan sağa karakter dizilimi bu Tebliğin 1 numaralı ekinde gösterilen şekilde aşağıda belirtilen esaslara göre yapılır.

Karakter Sayısı           Karakter Şekli Açıklama

2          Alfabetik Karakter (A-Z)       Ülke Kodu

2          Sayısal Karakter (0-9)            IBAN Kontrol Basamakları

5          Sayısal Karakter (0-9)            Banka Kodu

1          Sayısal Karakter (0-9)            Rezerv Alan

16        Sayısal/Alfabetik Karakter     Hesap Numarası

(2) Oluşturulan IBAN içinde "İ,Ç,Ğ,Ö,Ş,Ü" harfleri ve küçük harf kullanılmaz.

(3) Türkiye'nin ülke kodu ISO 3166 No.lu standarda göre "TR"dir.

(4) Banka kodları Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından belirlenir ve duyurulur.

(5) Hesap numarası için standart bir format yoktur. Ancak hesap numarası olarak tespit edilen 16 hanenin sağa dayalı olarak yazılması ve varsa sol tarafındaki boşlukların sıfır ile doldurulması zorunludur.

(6) Rezerv Alan Bölümü, tüm hesap numaraları için sıfır olarak doldurulur.

(7) Kontrol basamaklarının hesaplanması ve doğrulanması, bu Tebliğin 2 ve 3 numaralı ekinde gösterilen ISO 7064 No.lu standarda göre oluşturulan MOD 97-10 yöntemi kullanılarak yapılır.

IBAN oluşturulması

MADDE 5 – (1) Bankaların nezdlerindeki para transferine konu her bir müşteri hesabı için bu Tebliğde belirtilen esaslar doğrultusunda, IBAN üretmeleri ve hesap sahiplerine bildirmeleri zorunludur.

IBAN gösterimi

MADDE 6 – (1) Bankaların yazılı ve elektronik ortamda para transferine konu olan hesaplara ilişkin olarak müşterileri için üretecekleri ve üzerinde hesap numarası bulunması gereken belgelerde IBAN'ın gösterilmesi zorunludur.

(2) Elektronik ortamda IBAN'ın kullanım formatı tümü bitişik karakterlerden oluşur. Karakterlerin arasında boşluk bırakılmaz ve ayraç konulmaz.

 

(3) IBAN yazılı belgeler üzerinde, soldan başlamak üzere dörder haneden oluşan ve aralarında boşluk olan gruplar şeklinde gösterilir.

IBAN kullanımı, doğrulanması ve istisnalar (Değişik başlık: RG-21/12/2012 –2012/14 Sayılı Tebliğ/2. Md.)

MADDE 7 – (1) (Değişik fıkra: RG-19/12/2009 – 2009/10 Sayılı Tebliğ/1. md.) Avrupa Ekonomik Alanında yer alan ülkelerdeki hesaba yapılan para transferlerinde alıcıya ait IBAN’ın doğrulanması ve kullanılması zorunludur. Ancak, bankalar ile yurtdışında sınır ötesi ödemeleri gerçekleştiren kuruluşlar arasında kendi nam ve hesaplarına gerçekleştirilen işlemler ile talep edilmesine rağmen müşteri tarafından alıcıya ait IBAN’ın bildirilmeyeceğine ilişkin müşterinin beyanının alındığı işlemlerde bu zorunluluk aranmaz.

(2) Bankalara gelen ve alıcı hesap numarası IBAN olarak belirtilen para transferlerinde IBAN’ın doğrulanması zorunludur.

(3) Bankalarca müşteri hesabından yapılan para transferlerinde göndericiye ait IBAN’ın kullanılması zorunludur.

(4) (Değişik fıkra: RG-19/12/2009 – 2009/10 Sayılı Tebliğ/2. md.) EFT Sistemi aracılığı ile hesaba yapılan para transferlerinde, talep edilmesine rağmen müşteri tarafından alıcıya ait IBAN’ın bildirilmeyeceğine ilişkin müşterinin beyanının alındığı işlemler hariç olmak üzere, alıcıya ait IBAN’ın doğrulanması ve kullanılması zorunludur.

(5) (Ek fıkra: RG-21/12/2012 – 2012/14 Sayılı Tebliğ/2. Md.) Yurt dışındaki bankaların ve diğer finansal kuruluşların bankalarda bulunan hesaplarından yapacakları para transferlerinde IBAN’ın kullanılması zorunlu değildir.

MADDE 8 – (1) Bankalarca, bu Tebliğin 4 üncü maddesinin yedinci fıkrası hükümlerine göre yapılan kontrol sonrasında IBAN'ı yanlış olduğu tespit edilen transfer emirleri iade edilebilir veya reddedilebilir.

GEÇİCİ MADDE 1 – (Mülga: RG – RG-21/12/2012 – 2012/14 Sayılı Tebliğ/3.Md.)

Yürürlük

MADDE 9 – (1) Bu Tebliğin 6 ncı maddesi ile 7 nci maddesinin birinci fıkrası 01/01/2009 tarihinde, 7 nci maddesinin iki, üç ve dördüncü fıkraları ile 8 inci maddesi 01/01/2010 tarihinde, diğer maddeleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 10 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı yürütür.

“Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketine uygulanma

EK MADDE (1) (RG-15/05/2020 – 2020/12 Sayılı Tebliğ/1. Md.)  Bu Tebliğ hükümleri Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketine de uygulanır.”

 119 Aralık 2009 tarih ve 27437 sayılı, 22 Aralık 2011 tarih ve 28150 sayılı, 21 Aralık 2012 tarih ve 28504 ve 15 Mayıs 2020 tarih ve 31128 sayılı Resmi Gazetelerde yayımlanan 2009/10, 2011/17, 2012/14 ve 2020/12 sayılı Tebliğler ile değiştirilen şeklidir.

https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/TR/TCMB+TR/Bottom+Menu/IBAN/TebligSiteArea/


17) TÜİK İŞGÜCÜ ŞUBAT AYI İSTATİSTİKLERİ AÇIKLANDI

 Sayı: 33786           11 Mayıs 2020           Saat: 10:00

İşgücü İstatistikleri, Şubat 2020

İşsizlik oranı %13,6 seviyesinde gerçekleşti

Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2020 yılı Şubat döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 502 bin kişi azalarak 4 milyon 228 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 1,1 puanlık azalış ile %13,6 seviyesinde gerçekleşti. Tarım dışı işsizlik oranı 1,5 puanlık azalış ile %15,4 oldu.

İstihdam oranı %43,1 oldu

İstihdam edilenlerin sayısı 2020 yılı Şubat döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 602 bin kişi azalarak 26 milyon 753 bin kişi, istihdam oranı ise 1,7 puanlık azalış ile %43,1 oldu.

Bu dönemde, istihdam edilenlerin sayısı tarım sektöründe 530 bin, inşaat sektöründe 93 bin, hizmet sektöründe 183 bin kişi azalırken, sanayi sektöründe ise 205 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin %15,5'i tarım, %20,9'u sanayi, %5,2'si inşaat, %58,3'ü ise hizmet sektöründe yer aldı.

İşgücüne katılma oranı %49,9 olarak gerçekleşti

İşgücü 2020 yılı Şubat döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 102 bin kişi azalarak 30 milyon 982 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 2,6 puanlık azalış ile %49,9 olarak gerçekleşti.

Kayıt dışı çalışanların oranı %30,0 oldu

Şubat 2020 döneminde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların toplam çalışanlar içindeki payını gösteren kayıt dışı çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 3,5 puan azalarak %30,0 olarak gerçekleşti. Tarım dışı sektörde kayıt dışı çalışanların oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 2,6 puan azalarak %20,2 oldu.

Kamu istihdamı %4,0 arttı

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı'nın derlediği verilere göre, 2020 yılı I. döneminde toplam kamu istihdamı 2019 yılının aynı dönemine göre %4,0 oranında artarak 4 milyon 699 bin kişi oldu.

15-64 yaş grubunda işsizlik oranı %13,9, istihdam oranı %47,6 oldu

15-64 yaş grubunda işsizlik oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,1 puan azalışla %13,9, tarım dışı işsizlik oranı ise 1,4 puanlık azalışla %15,5 oldu. Bu yaş grubunda istihdam oranı 1,7 puanlık azalışla %47,6, işgücüne katılma oranı ise 2,6 puanlık azalışla %55,4 oldu.

Genç nüfusta işsizlik oranı %24,4, istihdam oranı %29,5 oldu

15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,7 puan azalışla %24,4, istihdam oranı ise 2,5 puan azalarak %29,5 oldu. Aynı dönemde işgücüne katılma oranı 4,2 puanlık azalışla %39,1 seviyesinde gerçekleşti. Ne eğitimde ne de istihdamda olanların oranı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,9 puanlık artışla %26,7 seviyesinde gerçekleşti.

Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı %12,7, istihdam oranı %44,3 oldu

Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı bir önceki döneme göre değişim göstermeyerek %12,7 oldu. İşsiz sayısı bir önceki döneme göre 67 bin kişi azalarak 3 milyon 996 bin kişi olarak gerçekleşti.

Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam oranı bir önceki döneme göre 0,9 puan azalarak %44,3 oldu. İstihdam edilenlerin sayısı 495 bin kişi azalarak 27 milyon 509 bin kişi olarak tahmin edildi.

Mevsim etkisinden arındırılmış işgücüne katılma oranı bir önceki döneme göre 1 puan azalarak %50,7 oldu. İşgücüne katılan sayısı 562 bin kişi azalarak 31 milyon 505 bin kişi olarak tahmin edildi.

 Ekonomik faaliyete göre, mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam, tarım sektöründe 218 bin kişi, sanayi sektöründe 56 bin kişi, inşaat sektöründe 28 bin kişi, hizmet sektöründe 194 bin kişi azaldı.

Bu konu ile ilgili bir sonraki haber bülteninin yayımlanma tarihi 10 Haziran 2020'dir.                                                                                                                                                                        

AÇIKLAMALAR

Bu haber bülteninde Şubat 2020 dönemsel sonuçları; 2020 yılının 1-13. haftalarını içine alan Ocak, Şubat ve Mart aylarını kapsamaktadır.


18) GERİYE YÖNELİK TEŞVİK DEĞİŞİKLİK TALEPLERİNE İLİŞKİN DÜZENLENECEK APHB’LERİN KURUMA GÖNDERİLME SÜRESİ

 2018/Mart ayı ve öncesine ilişkin yasal süresi içinde (1/6/2018 ve öncesi) teşvikten yararlanma veya teşvik değişikliği talebinde bulunan işverenlerin, bu başvurularına ilişkin iptal/asıl/ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerini/muhtasar prim ve hizmet beyannamelerini en geç 31/5/2020 tarihine kadar (bu tarih dahil) “e-SGK / İşveren / E-Bildirge V2 / Aylık Prim Hizmet Belgesi Girişi” ekranları vasıtasıyla Kuruma göndermeleri gerekmektedir

 

Geriye Yönelik Teşvik Değişiklik Talepleri

T.C.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI

Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü

Sayı: 41481264-207.02-E.4909683

Tarih: 23/03/2020

Konu: Geriye Yönelik Teşvik Değişiklik Taleplerine İlişkin Düzenlenecek APHB’lerin Kuruma Gönderilme Süresi

GENEL YAZI

Bilindiği üzere, 5510 sayılı Kanunun Ek 17 nci maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında; “Bu Kanun veya diğer kanunlarla sağlanan prim teşviki, destek ve indirimlerinden yararlanılabileceği halde yararlanılmadığı ay/dönemlerde gerekli tüm koşulların sağlanmış olması ve yararlanılmayan ayı/dönemi takip eden altı ay içerisinde Kuruma müracaat edilmesi şartlarıyla, başvuru tarihinden geriye yönelik en fazla altı aya ilişkin olmak üzere, yararlanılmamış olan prim teşviki, destek ve indirimlerinden yararlanılabilir veya yararlanılmış olan prim teşviki, destek ve indirimleri başka bir prim teşviki, destek ve indirimi ile değiştirilebilir.

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki dönemlere ilişkin olmak üzere tüm şartları sağladığı halde bu Kanun veya diğer kanunlarla sağlanan prim teşviki, destek ve indirimlerinden yararlanmamış işverenler ile bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yararlanılan prim teşviki, destek ve indirimlerin değiştirilmesine yönelik talepte bulunan işverenler tarafından en son bu maddenin yürürlük tarihini takip eden aybaşından itibaren bir ay içinde Kuruma başvurulması halinde, yararlanılmamış olan prim teşviki, destek ve indirimlerinden yararlanılabilir veya yararlanılmış olan prim teşviki, destek ve indirimleri başka bir prim teşvik, destek ve indirimi ile değiştirilebilir.” hükümleri yer almaktadır.

Bu hükümlerin uygulanmasına dair usul ve esaslar, 2018/17 SAYILI GENELGE ve muhtelif tarihlerde yayımlanan Genel Yazılarda açıklanmıştır.

Yapılan değerlendirmelerde geriye yönelik prim teşviki, destek ve indirimlerden yararlanma başvurusunu yasal süresi içinde yapan işverenlerin, bu taleplerine ilişkin iptal/asıl/ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerini/muhtasar prim ve hizmet beyannamelerini en son hangi tarihe kadar Kuruma vermesi gerektiğine dair açıklama yapılması gerekliliği hasıl olmuştur.

Bu bağlamda;

1-2018/Nisan Ayı ve Sonrası İçin Geriye Yönelik Teşvikten Yararlanma veya Teşvik Değişiklik Taleplerine İlişkin Düzenlenen Aylık Prim ve Hizmet Belgesinin (Muhtasar Prim ve Hizmet Beyannamesinin) Kuruma Gönderilme Süresi

2018/17 sayılı Genelgenin “2. 2018/Nisan Ayı/Dönemi ve Sonrası İçin Geriye Yönelik Teşvik Değişiklik Talepleri Hakkında Yapılacak İşlemlerin Usul ve Esasları” başlıklı bölümünde;

2018/Nisan ayı/dönemi ve sonrasına ilişkin olmak üzere gerek 5510 sayılı Kanun gerekse diğer Kanunlarda yer alan prim teşviki, destek ve indirimlerinden yararlanılmayan veya yararlanılmış olan prim teşviki, destek ve indirimin başka bir teşvikle değiştirilmesine ilişkin talebin, ilgili Kanunlarda aranılan şartların sağlanması kaydıyla, geriye yönelik teşvikten yararlanılmak istenen ayı/dönemi takip eden altı ay içinde internet ortamında veya işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine kağıt ortamında yapılması gerektiği,

Kuruma gerek kağıt ortamında gerekse internet ortamında başvuruda bulunan işverenlerimizce teşvik değişikliğine ilişkin düzenlenen/düzenlenecek iptal/asıl/ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinin sgk.gov.tr adresinden “e-SGK /İşveren/E-Bildirge V2 /Aylık Prim Hizmet Belgesi Girişi” ekranları vasıtasıyla sisteme girilebileceği,

açıklanmıştır.

Buna göre, 2020/Mart ayı/dönemi ve sonrasına ilişkin olmak üzere işverenlerin, geriye yönelik altı aylık başvuru süresi, başvuru yapılan ayın sonu itibariyle sona eren aya/döneme ilişkin düzenleyecekleri iptal/asıl/ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerini/muhtasar prim ve hizmet beyannamesini, başvurunun yapıldığı ayın sonuna kadar sgk.gov.tr adresinden “e-SGK /İşveren/E-Bildirge V2/Aylık Prim Hizmet Belgesi Girişi” ekranı vasıtasıyla ya da e-Beyanname sistemi üzerinden Kuruma göndermesi gerekmektedir.

Örnek 1: 9/11/2020 tarihinde geriye yönelik 2020/Mart, Mayıs ve Haziran aylarına ilişkin beş puanlık indirimden yararlanmak üzere Kurum sisteminden başvuru yapan (A) Ltd. Şti.’nin bu başvurusu kapsamında;

-2020/Mart ayına ilişkin geriye yönelik altı aylık başvuru süresi 2020/Eylül ayının sonu itibariyle sona erdiğinden, bu aya ilişkin olarak işverenin geriye yönelik teşvikten yararlanması mümkün bulunmamaktadır.

-2020/Mayıs ayı için altı aylık başvuru süresi, başvurunun yapıldığı ayın sonu itibariyle (30/11/2020) sona erdiğinden, bu aya ilişkin düzenlenecek aylık prim ve hizmet belgesinin/muhtasar prim ve hizmet beyannamesinin en geç 30/11/2020 tarihine kadar (bu tarih dahil) Kuruma gönderilmesi gerekmektedir. Bu tarihten sonra gönderilen 2020/Mayıs ayına ilişkin aylık prim ve hizmet belgesi/muhtasar prim ve hizmet beyannamesi işleme alınmayacaktır.

-2020/Haziran ayına ilişkin aylık prim ve hizmet belgesinin/muhtasar prim ve hizmet beyannamesinin de 30/11/2020 tarihine kadar (bu tarih dahil) e-Bildirge V2 sisteminden gönderilmesi mümkün bulunmaktadır. 2020/Haziran ayı için altı aylık başvuru süresi her halükarda 31/12/2020 tarihinde sona ereceğinden, bu aya ilişkin iptal/asıl/ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgesi/muhtasar prim ve hizmet beyannamesi de bu tarihe kadar Kuruma gönderilebilecektir.

Bununla birlikte,

2018/Nisan ayı ve sonrasına ilişkin olmak üzere geriye yönelik teşvikten yararlanma veya teşvik değişikliği için;

a)Altı aylık yasal süre içinde Kuruma başvurduğu halde asıl/ek/iptal nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerini/muhtasar prim ve hizmet beyannamelerini altı aylık süre geçtikten sonra bu genel yazının yayım tarihinden önce sisteme yükleyen işverenlerin bu belgelerinin ünitelerimizce işleme alınması gerekmektedir.

b) Altı aylık yasal süre içinde Kuruma başvurduğu halde talepte bulunduğu aylara ilişkin asıl/ek/iptal nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerini/muhtasar prim ve hizmet beyannamelerini bu genel yazının yayım tarihi itibariyle halen sisteme yüklemeyen işverenlerin, sözkonusu asıl/ek/iptal nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerini/muhtasar prim ve hizmet beyannamelerini en geç 1/6/2020 tarihine kadar sisteme yüklenmesi gerekmektedir.

Diğer taraftan, 1/4/2020 tarihinden itibaren 2018/Nisan ayı/dönemi ve sonrasına ilişkin iptal/asıl/ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgeleri/muhtasar prim ve hizmet beyannameleri başvurunun yapıldığı ayın sonuna kadar sadece e-Bildirge V2 sistemi vasıtasıyla Kuruma gönderilecek olup, 1/4/2020 tarihinden sonra kağıt ortamında düzenlenerek Kuruma verilen iptal/asıl/ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgeleri/muhtasar prim ve hizmet beyannameleri işleme alınmayacaktır.

2-2018/Mart Ayı ve Öncesi İçin Geriye Yönelik Teşvikten Yararlanma veya Teşvik Değişiklik Taleplerine İlişkin Düzenlenen Aylık Prim ve Hizmet Belgesinin (Muhtasar Prim ve Hizmet Beyannamesinin) Kuruma Gönderilme Süresi

2018/17 sayılı Genelgenin “3. 2018/Mart Ayı/Dönemi ve Öncesine İlişkin Geriye Yönelik Teşvik Değişiklik Talepleri Hakkında Yapılacak İşlemlerin Usul ve Esasları” başlıklı bölümünde;

2018/Mart ayı/dönemi ve öncesine ilişkin geriye yönelik teşvikten yararlanma veya teşvik değişiklik talepleri için işverenlerin 1/4/2018 ila 1/6/2018 tarihleri arasında (bu tarih dahil) internet ortamında veya işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine kağıt ortamında başvurması gerektiği,

Kuruma gerek kağıt ortamında gerekse internet ortamında başvuruda bulunan işverenlerimizce teşvik değişikliğine ilişkin düzenlenen/düzenlenecek iptal/asıl/ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinin sgk.gov.tr adresinden “e-SGK / İşveren/E-Bildirge V2 / Aylık Prim Hizmet Belgesi Girişi” ekranları vasıtasıyla sisteme girilebileceği,

açıklanmıştır.

Konuyla ilgili yayımlanan 8/6/2018 tarihli ve 5692652 sayılı Genel Yazıda da, 5510 sayılı Kanunun Ek 17 nci maddesinin ikinci fıkrası kapsamında, 1/6/2018 tarihi (dahil) ve öncesinde başvuruda bulunan işverenler için bu başvurularına istinaden sistem üzerinden yapılacak iptal/ek/asıl belge girişlerinin, Genel Müdürlüğümüzce yapılacak ikinci bir duyuruya kadar 1/6/2018 tarihi ve sonrasında da yapılabileceği açıklanmıştı.

Bu itibarla, 2018/Mart ayı ve öncesine ilişkin yasal süresi içinde (1/6/2018 ve öncesi) teşvikten yararlanma veya teşvik değişikliği talebinde bulunan işverenlerin, bu başvurularına ilişkin iptal/asıl/ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerini/muhtasar prim ve hizmet beyannamelerini en geç 31/5/2020 tarihine kadar (bu tarih dahil) “e-SGK / İşveren / E-Bildirge V2 / Aylık Prim Hizmet Belgesi Girişi” ekranları vasıtasıyla Kuruma göndermeleri gerekmektedir.

Dolayısıyla, 2018/Mart ayı ve öncesine ilişkin teşvikten yararlanma veya teşvik değişikliği talebini yasal süresi içinde yapan işverenlerin, 31/5/2020 tarihinden sonra “e-SGK / İşveren / E-Bildirge V2 / Aylık Prim Hizmet Belgesi Girişi” Kuruma gönderecekleri iptal/asıl/ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgeleri/muhtasar prim ve hizmet beyannameleri işleme alınmayacaktır.

Diğer taraftan, gerek 2018/Mart ve öncesi gerekse 2018/Nisan ve sonrasına ait toplu iş sözleşmesi kapsamındaki dönemler için geriye yönelik teşvikten yararlanma veya teşvik değişikliği taleplerine ilişkin belgelerin işleme alınmasına yönelik program çalışmaları devam ettiğinden, yukarıda belirtilen hususlar toplu iş sözleşmesi kapsamındaki dönemler için uygulanmayacaktır.

3-Yürürlük

Bu genel yazı yayım tarihi itibariyle yürürlüğe girer. 27/2/2020 tarihli ve 3506762 sayılı Genel Talimat yayım tarihi itibariyle yürürlükten kaldırılmıştır.

Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.

Savaş ALIÇ

Genel Müdür V.


 


ÇOK OKUNANLAR

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ACİL DURUM HATTI: ALO 170 İLETİŞİM MERKEZİ

ANAYASAL BİR HAK OLARAK SOSYAL GÜVENLİK HAKKI

ASGARİ İŞÇİLİK TUTARI HESAPLAMALARINDA KULLANILAN 2021 YILI YAPI YAKLAŞIK BİRİM MALİYETLERİ HAKKINDA TEBLİĞ YAYIMLANDI

2021 YILINDA UYGULANACAK NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ, GEÇİCİ İŞGÜCÜ DESTEĞİ VE 7256 KAPSAMINDA İŞVERENLERE YÖNELİK İŞÇİ BAŞINA UYGULANAN PRİM TEŞVİKİ TUTARLARI %21,56 ORANINDA ARTTIRILDI

PRİME ESAS KAZANÇ TAVANINI AŞAN SGK PRİMLERİ NASIL GERİ ALINIR?

SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA YAPACAĞINIZ ÖDEMELERİNİZİ KREDİ KARTI İLE YAPABİLİRSİNİZ

İŞKUR GEÇİCİ İŞGÜCÜ DESTEĞİ BAŞVURULARI BAŞLADI!!

ENGELLİ İŞÇİ ÇALIŞTIRMA ZORUNLULUĞU VE SOSYAL GÜVENLİK KURUMU PRİM TEŞVİĞİ UYGULAMASI

2022 Yılı İşkur İdari Para Cezası Tutarlarına İlişkin Bültenimiz Yayınlanmıştır...