ANAYASAL BİR HAK OLARAK SOSYAL GÜVENLİK HAKKI

1982 Anayasasının  ikinci kısım üçüncü bölümünde  Sosyal ve Ekonomik Haklar ve Ödevler düzenlenmiştir. 1982 Anayasasının Sosyal ve Ekonomik Haklar ve Ödevler bölümündeki haklar arasında yer alan Sosyal Güvenlik Hakkı Anayasanın 60, 61 ve 62 maddelerinde düzenlenmiştir.
Anayasanın  60 ncı maddesinde "Herkes, sosyal güvenlik hakkına  sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar." hükmü yer almaktadır.  
Anayasanın 61 nci maddesinde Sosyal güvenlik bakımından özel olarak korunması gerekenlerle ilgili hükümlere yer verilmiş olup  "Devlet harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleriyle, malül ve gazileri korur ve toplumda kendilerine yaraşır bir hayat seviyesi sağlar.  Devlet, sakatların korunmalarını ve toplum hayatına intibaklarını sağlayıcı tedbirleri alır.   Yaşlılar, Devletçe korunur, Yaşlılara Devlet yardımı ve sağlanacak diğer haklar ve kolaylıklar kanunla düzenlenir.  Devlet, korunmaya muhtaç çocukların topluma kazandırılması için her türlü tedbiri alır.  Bu amaçlarla gerekli teşkilat ve tesisleri kurar veya kurdurur." hükmü anayasada yerini almıştır. 
Diğer taraftan Anayasanın 62 nci maddesinde Yabancı ülkelerde çalışan Türk vatandaşlarının Sosyal Güvenlik Hakkı ile ilgili hükümler düzenlenmiştir.  Anayasa Madde 62'de "Devlet, yabancı ülkelerde çalışan Türk vatandaşlarının aile birliğinin, çocuklarının eğitiminin, kültürel ihtiyaçlarının ve sosyal güvenliklerinin sağlanması, anavatanla bağlarının korunması ve yurda dönüşlerinde yardımcı olunması için gereken tedbirleri alır" hükmüne yer verilmiştir.
           Bu çerçevede, tüm paydaşların sosyal güvenlik hakkı anayasa ile teminat altına alınmıştır.
 
 

ÇOK OKUNANLAR

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ACİL DURUM HATTI: ALO 170 İLETİŞİM MERKEZİ

ASGARİ İŞÇİLİK TUTARI HESAPLAMALARINDA KULLANILAN 2021 YILI YAPI YAKLAŞIK BİRİM MALİYETLERİ HAKKINDA TEBLİĞ YAYIMLANDI

2021 YILINDA UYGULANACAK NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ, GEÇİCİ İŞGÜCÜ DESTEĞİ VE 7256 KAPSAMINDA İŞVERENLERE YÖNELİK İŞÇİ BAŞINA UYGULANAN PRİM TEŞVİKİ TUTARLARI %21,56 ORANINDA ARTTIRILDI

PRİME ESAS KAZANÇ TAVANINI AŞAN SGK PRİMLERİ NASIL GERİ ALINIR?

SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA YAPACAĞINIZ ÖDEMELERİNİZİ KREDİ KARTI İLE YAPABİLİRSİNİZ

İŞKUR GEÇİCİ İŞGÜCÜ DESTEĞİ BAŞVURULARI BAŞLADI!!

ENGELLİ İŞÇİ ÇALIŞTIRMA ZORUNLULUĞU VE SOSYAL GÜVENLİK KURUMU PRİM TEŞVİĞİ UYGULAMASI

2022 Yılı İşkur İdari Para Cezası Tutarlarına İlişkin Bültenimiz Yayınlanmıştır...