SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA YAPACAĞINIZ ÖDEMELERİNİZİ KREDİ KARTI İLE YAPABİLİRSİNİZ


Sosyal Güvenlik Kurumu Kart ile Prim Ödeme Uygulaması

Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) işçi, işveren, BAĞKUR’lular ve emeklilerin yoğun olarak işlem yaptığı bir kurumdur. Birçok hak ve yükümlülükten dolayı vatandaşlar SGK’ya ödeme yapmaktadırlar. Kimi zaman cari dönem prim borçları için, kimi zaman askerlik, uzmanlık, doğum borçlanması gibi nedenlerle, kimi zaman da yapılandırma borçları nedeniyle SGK’ya ödeme yapmak zorunda kalmaktadırlar. Ayrıca çeşitli sebeplerle SGK tarafından sigortalılara ve emeklilere sehven, hatalı olarak yapılmış ödemeler tespit edilmesi durumunda, bu tutar yersiz ödeme olarak 5510 sayılı Kanunun 96 ıncı maddesi gereğince ilgililerden talep edilmektedir. Bu durumda da ilgililer tarafından yersiz ödeme tutarının SGK’ya ödenmesi gerekmektedir.
SGK vatandaşların SGK’ya yapacakları ödemeler için kredi kartı ve bankomat(DEBİT) kartı ile ödeme imkanı getirmiştir. Böylelikle sosyal güvenlik paydaşlarının tamamı e-devlet sistemine giriş yaparak herhangi bir bankaya gitmeden sıra beklemeden ödemelerini gerçekleştirebilirler.
Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilgili tahsilat işlemlerinin neredeyse tamamı Kredi kartı ve Bankomat kartı ile ödenebilmektedir. Hangi ödemelerin kredi kartı ve bankomat(DEBİT) kartı ile yapılacağı kategorik olarak aşağıda açıklanacaktır.

1)İŞVERENLER AÇISINDAN BANKOMAT(DEBİT)/KREDİ KARTI İLE YAPILABİLECEK TAHSİLATLAR
İşverenleri ilgilendiren birçok ödeme türü bulunmaktadır. Bunlar aşağıda tek tek açıklanacaktır.
1.1 İşveren Cari Dönem: 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalıları çalıştıran işyeri işverenlerinin bu sigortalılara İlişkin Yasal Ödeme Süresi Geçmemiş (Cari Ay) Sigorta Prim Borçlarının Ödenebildiği Seçenektir.
1.2 İşveren İdari Para Cezası (Ipc): 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalıları çalıştıran işyeri işverenlerine, 5510 sayılı Kanunun 102 nci maddesi uyarınca uygulanan ve işverenlerce tebellüğ edilen yasal ödeme süresi geçmemiş idari para cezalarının ödenebildiği seçenektir.
1.3 İşveren 6111 Yapılandırma: 6111 sayılı Kanun uyarınca borçları yeniden yapılandırılan işyeri işverenlerinin taksit tutarlarının ödenebildiği seçenektir.
1.4 İşveren İcra Dosya Seçimli: İşverenlerin icraya intikal etmiş borçlarının tamamının değil de sadece bir veya birkaç icra dosyasındaki borçlarının ödenebildiği seçenektir.
1.5 İşveren İcra Peşin Ödeme: İşverenlerin icraya intikal etmiş borçlarının tamamının ödenebildiği seçenektir.
1.6 İşveren İcra Taksit Peşinatı: İşverenlerin icraya intikal etmiş borçlarının 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre tecil ve taksitlendirilmesi için taksit peşinatının ödenebildiği seçenektir.
1.7 İşveren İcra Ödemeleri – Taksit Tahsilatı: İşverenlerin icraya intikal etmiş borçlarının 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre tecil ve taksitlendirilmiş olup taksit miktarının ödenebildiği seçenektir.
1.8 İşveren 6552 Yapılandırma Tahsilatı: 6552 sayılı Kanun uyarınca borçları yeniden yapılandırılan işyeri işverenlerinin taksit tutarlarının ödenebildiği seçenektir.

2)BAĞKUR’LULAR AÇISINDAN BANKOMAT(DEBİT)/KREDİ KARTI İLE YAPILABİLECEK TAHSİLATLAR
2.1 Cari Dönem: 4/B Kapsamındaki sigortalıların cari dönem borçlarının ödenebildiği seçenektir.
2.2 Prim: Prim Tahsilatı, G.D.Taksitlendirme , G.D.Yapılandırma , G.D.Askerlik Borçlanması, G.D.Aylıksız İzin Borçlanması, G.D.Fahri Çalışma Borçlanmas , G.D.Grev ve Lokavt Borçlanması, G.D.On Yıllıık Borçlanma, G.D.Seçim Borçlanması , G.D.Ücretsiz Doğum İzni Borçlanması, G.D.Uzmanlık Borçlanması, G.D.Yurt Dışı Dolar Borçlanması, G.D.Yurt Dışı TL Borçlanması, G.D.Ek-19 , G.D.Analık İzni Borçlanması, G.D.Doğum Borçlanması, G.D.Ihya Borçlanması, G.D.Tutukluluk Borçlanması, G.D.Vergi Borçlanması, G.D.Staj Borçlanması, 53.Madde borçlarının ödenebildiği alandır.
(Bağ-Kur isteğe bağlı ve 2926 sayılı Kanun kapsamındaki (Bağ-Kur tarım) sigortalıların primleri de bu seçenekten ödenir.
2.3 Ek/19 Md.’Ye Göre Prim Tahsilatı Yapılandırma (5458 Kan.): 1479 sayılı Kanunun ek 19 uncu maddesi gereğince 5510 sayılı Kanun yürürlüğe girmeden önceye ait sigortalılığın durdurulması ile ilgili uygulamanın yeniden sigortalılık olarak değerlendirilmesi için yapılması gereken ödeme tutarının ödenebildiği seçenektir.
2.4 Sosyal Güvenlik Destek Primi: 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesinden önce 02/08/2003 tarihi ile 30/09/2008 tarihleri arasında Bağ-Kur dışında ki sosyal güvenlik kuruluşlarından aylık alanlardan esnaf ve sanatkarlar gibi kendi adına ve hesabına bağımsız çalışması olanların, ödeyecekleri sosyal güvenlik destek primlerinin ödenebildiği seçenektir.
2.5 Hizmet İhyası (Toptan Ödeme): Bağ-Kur kapsamında çalışırken işten ayrılan fakat malullük veya yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamayan sigortalılardan bu sürelere ilişkin primlerini toptan ödeme olarak geri almış olanlardan bu sürelere ilişkin sigortalılık sürelerini yeniden kazanmak isteyenlere, ödemeleri gereken ve Kurumca yazılı olarak tebliğ edilen tutarın ödenebildiği seçenektir.
2.6 17 Md.’ye Göre Prim Tahsilatı Yapılandırma (5510 Kanun): 5510 sayılı Kanunun geçici 17 nci maddesi gereğince sigortalılığın durdurulması ile ilgili uygulamanın, yeniden sigortalılık olarak değerlendirilmesi için yapılması gereken ödeme tutarının ödenebildiği seçenektir.

3) BANKOMAT(DEBİT)/KREDİ KARTI İLE YAPILABİLECEK DİĞER TAHSİLAT TÜRLERİ
Banka/kredi kartı ile ödenebilecek diğer ödemeler aşağıda sıralanmıştır.
3.1 Gayrimenkul Satışı Ve Kira Tahsilatı
3.2 Tarım Tevkifat
3.3 Avans – Kişi Borcu – Yersiz Ödeme
3.4 Ek Karşılık Tahsilatı - Faturalı Alacaklar
3.5 2925 Tarım Sigortalı Cari Dönem – 6111 Yapılandırma Tahsilatları
3.6 Gss Prim
3.7 Ek5,Ek6,5g,4a Kısmi İbs, Topluluk
3.8 Ssk Tarım 6552 Yapılandırma Tahsilatı
3.9 Topluluk 6552 Yapılandırma Tahsilatı
3.10 İsteğe Bağlı 6552 Yapılandırma Tahsilatı
3.11 Gss 6552 Yapılandırma Tahsilatı
3.12 Gss Ipc 6552 Yapılandırma Tahsilatı
3.13 Ek-5 6552 Yapılandırma Tahsilatı
3.14 Ek Karşılık 6552 Yapılandırma Tahsilatı
3.15 Sgdp 6552 Yapılandırma Tahsilatı
3.16 6552 Yapılandırma Erken Ödeme Tahsilatı
3.17 Yersiz Ödeme 6552 Yapılandırma Tahsilatı
3.18 Ek-6 6552 Yapılandırma Tahsilatı
3.19 Yurt Dışı 6552 Yapılandırma Tahsilatı
3.20 30 Günden Az Ibs 6552 Yapılandırma Tahsilatı

4)ÖDEME İŞLEMLERİ NASIL YAPILMAKTADIR?
SGK Borç Sorgulama ve ödeme işlemleri e-devlet sisteminde yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu Kart ile Prim Ödeme Uygulaması üzerinden yapılmaktadır. Öncelikle, E-devlet sisteminde yer alan bu uygulamaya giriş yapılmalıdır.
Sosyal Güvenlik Kurumu Kart ile Prim Ödeme Uygulamasına sigortalı sicil numarası ve güvenlik kodu girildikten sonra, borç sorgula butonu ile ilgili işveren veya sigortalının borcu sorgulanır. Sorgulama Sonuç bölümünde bulunan Ad Soyad/Unvan bilgileri kontrol edilir. Ödenmek istenen borç ödeme butonu ile seçilir. Ödenecek Tutar bilgisi isteğe bağlı (sadece kısmi tahsilat yapılabilecek tahsilat tipleri için eksik ödeme yapılabilir) olarak güncellenerek onay butonuna basılır.
Açılan sayfada ödenecek tutar için bankalar tarafından alınabilecek maksimum komisyon tutarlarının incelenir ve kontrolü yapılır. Burada yer alan tutarlar bilgilendirme amaçlıdır. İlgili banka müşteriye özel komisyon tutarı uygulayabilir bu kredi kartı girildiğinde görülmektedir. Kredi Kartı numaranızı girdiğinizde bankanızdan yapılacak kesinti değeri anlık olarak sorgulanacaktır. Bankomat(DEBİT) kartı ile yapılacak ödemelerde herhangi bir işlem ücreti alınmayacaktır. Ödeme 3D secure sistemi kullanılarak tamamlanır. “Ödemeniz alınmıştır” mesajı ile tahsilat tamamlanır ve dekont butonu ile dekont sayfasına yönlendirme yapılır. Dekont sayfasındaki Dekont bas ile dekont pdf olarak kaydedilebilir veya yazıcıdan çıktı alınabilir.
Dekont sayfasına yönlendirmede sorun olması halinde birkaç dakika sonra sonra sicil numaranız ile dekont görüntüleme sayfasından dekontunuzu alabilirsiniz. Dekont görüntüleme menüsünden sorgulama anında kullandığınız TC no veya sicil bilgisi girilerek kredi kartı kanalı ile gerçekleştirilen tüm tahsilatlar görüntülenir. Dekontu alınacak tahsilat üzerinde tıklanarak seçilir ve dekont al butonu da tıklanır. Tahsilat Detay sayfasında gelen bilgiler kontrol edilir ve dekont basılır.
Ayrıca, aylık olarak ödenen SGK primleri için kredi kartına otomatik ödeme talimatı da verilebilmektedir.
5)BANKOMAT(DEBİT)/KREDİ KARTI İLE ÖDEME YAPILMASI SIRASINDA OLUŞABİLECEK HATALAR NE ANLAMA GELMEKTEDİR.
 Oluşabilecek hata mesajları aşağıda sıralanmıştır. Bu mesajlardan bazıları uyarı bazıları bilgi mahiyetindedir. Bu uyarı ve mesajların belirmesi durumunda uyarılar ve mesajlar dikkate alınarak işlem yapmaktan vazgeçilebilir, uyarı ve mesajları dikkate alarak yediden işlem yapılabilir veyahut ödeme işlemine bir müddet sonra devam edilebilir. Bu mesajlar borç sorgulama ekranında belirmektedir. Sorunun çözülmemesi durumunda en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu İl müdürlüğüne veya Sosyal Güvenlik Merkezine müracaat ederek bilgi alınabilir.

-1
Bilinmeyen hata oluştu.
0
Sorgulama Başarılı
6
Kişi kaydı bulunamadı.
23
Parametre hatalı.
24
TC Kimlik No hatalı.
25
Vergi No hatalı.
26
Kişi kaydı yapılamadı.
42
Kayıtlı herhangi bir borç kaydı yoktur.
78
Hata oluştu, daha sonra tekrar deneyiniz.
93
Ödenmemiş Cari Dönem Prim Borcu bulunmaktadır.
Önce Cari Dönem ödenmelidir.
121
İlgili borç için kısmı tahsilat yapılamaz.
186
BANKA tarafından talimatlıdır, başka banka sorgulayamaz.
998
İlgili işlem kapalıdır/bakımdadır, lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.
999
Sistem hatası+Exception

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı tahsil dairelerine bu Kanun kapsamında ödenecek olan alacakların 6183 sayılı Kanunun 41 inci maddesine göre kredi kartı kullanılmak suretiyle ödenmesi uygun görüldüğü takdirde, ödemeye aracılık yapan bankalarca, kart kullanıcılarına kredi kartı işlemine konu borç tutarının, taksitler hâlinde yansıtılması ve taksit ödeme aylarında hesaplarına borç kaydedilmesi koşuluyla, bu ödemeler için ödeme tarihi olarak kredi kartının kullanıldığı gün esas alınır ve borçluya tahsilatın yapıldığını gösteren makbuz verilir. Bu şekilde tahsil edilen tutarların bankalarca Hazine veya Sosyal Güvenlik Kurumu hesaplarına aktarılmasına ilişkin 6183 sayılı Kanunun 41 inci maddesinde belirlenen süre, taksit aylarının son gününü izleyen günden itibaren hesaplanır. Bu fıkra hükmüne göre taksitlerin kredi kartı kullanılmak suretiyle ödenmesi, katsayı uygulanmasına engel teşkil etmez.

7256 sayılı Kanuna göre yeniden yapılandırılan alacakların bankalar kanalıyla ödenmesi mümkün olduğu gibi, kredi kartı veya banka kartı ile ödenmesi de mümkün bulunmaktadır.

Bu amaçla, www.sgk.gov.tr adresinden, “E-SGK”/“Kart ile Prim ödeme” seçenekleri işaretlenerek erişilen ekran vasıtasıyla e-Devlet şifresi ile ödeme yapılabilecektir. 


                                                                                                                     GÖKHAN İNCE                                                                                                                                          SGK MÜFETTİŞİ
25/02/2020

ÇOK OKUNANLAR

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ACİL DURUM HATTI: ALO 170 İLETİŞİM MERKEZİ

ANAYASAL BİR HAK OLARAK SOSYAL GÜVENLİK HAKKI

ASGARİ İŞÇİLİK TUTARI HESAPLAMALARINDA KULLANILAN 2021 YILI YAPI YAKLAŞIK BİRİM MALİYETLERİ HAKKINDA TEBLİĞ YAYIMLANDI

2021 YILINDA UYGULANACAK NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ, GEÇİCİ İŞGÜCÜ DESTEĞİ VE 7256 KAPSAMINDA İŞVERENLERE YÖNELİK İŞÇİ BAŞINA UYGULANAN PRİM TEŞVİKİ TUTARLARI %21,56 ORANINDA ARTTIRILDI

PRİME ESAS KAZANÇ TAVANINI AŞAN SGK PRİMLERİ NASIL GERİ ALINIR?

İŞKUR GEÇİCİ İŞGÜCÜ DESTEĞİ BAŞVURULARI BAŞLADI!!

ENGELLİ İŞÇİ ÇALIŞTIRMA ZORUNLULUĞU VE SOSYAL GÜVENLİK KURUMU PRİM TEŞVİĞİ UYGULAMASI

2022 Yılı İşkur İdari Para Cezası Tutarlarına İlişkin Bültenimiz Yayınlanmıştır...