ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ACİL DURUM HATTI: ALO 170 İLETİŞİM MERKEZİ


Birçok konu ile ilgili olarak acil durum numaraları bulunmaktadır. Bunlar arasında ambulans, polis imdat, alo doktor, alo trafik, bilinmeyen numaralar, tüketici hattı, vergi danışma hattı vb. konular yer almaktadır. Bunlardan birisi de çok bilinmemekle birlikte, kullanım oranı ve popülaritesi her geçen gün artan ALO 170 İletişim Merkezidir. ALO 170, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türkiye İş Kurumu tarafından sunulan hizmetlere yönelik gelen sorulara cevap vermek üzere kurulmuş, danışma, bilgilendirme, çözüm üretme ve ihbar telefon hattıdır. Bir diğer deyişle, AÇSB, SGK, İŞKUR ve MYK mevzuatlarıyla ilgili her türlü bilgiyi ALO 170’i arayarak öğrenebilirsiniz. Alo 170 hattı ücretli bir hattır. Çağrı merkezi 7/24 hizmet vermektedir. Çağrı Merkezinde istihdam edilenlerin %50’si engellidir. 2010 yılında kurulan İletişim Merkezi; 2017 yılında Karaman, Şanlıurfa, Sivas, Kütahya, Trabzon, Ankara, Bayburt ve Muş illerinde toplam 1.135 çalışanla hizmet vermektedir.
Bu çerçevede,  başta  işçi, işveren, emekli, engelli, gurbetçi, basın çalışanı ve işşizler olmak üzere sosyal güvenlik paydaşlarının tamamı ALO 170 çağrı merkezini arayarak, çalışma hayatı ve sosyal güvenlik ile ilgili her türlü soru, öneri, eleştiri, memnuniyet, ihbar, mobbing (kamu-özel işyerlerinde yapılan psikolojik baskı ve taciz dâhil) şikâyet, başvuru ve taleplerini etkin ve hızlı bir biçimde çözüme kavuşturabilmektedirler.  
ALO 170 hattını aradığınızda yanınızda kimliğinizin bulunması işlem hızlılığı açısından önem taşır. ALO 170 hattını aramanız halinde, adınıza bir başvuru oluşturulmakta ve başvuru takip numarası verilmektedir. Başvurunuzun iki gün içerisinde sonuçlanması beklenmektedir. Sonuçlanmaması durumunda başvurunuzun işleme alındığına ve tamamlanması durumunda bilgilendirmede bulunulacağına dair SMS gönderilmektedir. Daha sonra tekrar arayarak başvurunuzla ilgili bilgi alabilirsiniz. Başvuru takip numaranızı kimseyle paylaşmamanız tavsiye edilmektedir.
 ALO 170 aracılığıyla işyeri tarafından ödenmeyen normal çalışma ücretleri ve fazla mesai ücretleri(İstenen bilgiler; İşyerinin ünvanı, işyerinin açık adres bilgisi, işe giriş-çıkış tarihinizdir), Kayıt dışı istihdam şikayetleri(istenilen bilgiler: şikayet edilecek işyerinin ünvanı, açık adres bilgisi ve sigortasız çalışan kişilerin isim bilgileri), anlaşmalı boşanma şikayetleri(istenilen bilgiler: anlaşmalı boşanma yapan kişilerin isim soyisim, TC kimlik numaraları ve birlikte yaşadıkları evin açık adres bilgileri) ile ilgili şikayetler alınmaktadır. Ayrıca, rapor ücretinizin ne zaman ödeneceği(rapor tarihlerinizi bilmeniz gerekmektedir) emeklilik tarihinizi, sağlık aktivasyonunuzun yapılıp yapılmadığını, iş kazası dosyanızın durumunu, emekli aylığınızdan yapılan kesintilerin detayları, prim gün sayısı, işşizlik maaşı, yabancı çalışma izinleri vb. bilgilerinizi öğrenebilirsiniz.
Diğer taraftan, Alo 170 telefon hattını aradığınızda talep etmeniz durumunda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler  Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu Denetim elemanları tarafından kimlik bilgilerinizin gizliliğine riayet edilerek işlemler yürütülmekte ve sonuçlandırılmaktadır. Ancak,  Alo 170 hattına gelen talebin/ihbar/şikayetin sonradan dava konusu olması durumunda mahkemelerde gizlilik ortadan kalkmaktadır.
Son olarak, Yurt dışından da Alo 170 İletişim Merkezine +90 216 170 11 22 numaralı telefon hattı aranmak suretiyle dünyanın her yerinden  ulaşmak mümkündür.  Ayrıca, işitme engelliler 0850 222 7 170 numarasını görüntülü arayarak 3G/4G bağlantısı üzerinden Alo 170 çağrı merkezine ulaşabilir ve işaret dilini kullanarak bilgi alabilirler. Bununla birlikte, Web Chat hizmeti ile her üç kurumun web sayfaları ve www.alo170.gov.tr üzerinden chat ortamında kurum mevzuatı ile ilgili bilgilendirme 7/24 yapılabilmektedir. Çağrı merkezinde, Türkçe dışında İngilizce, Almanca, Arapça dillerinde hizmet verilmektedir.
2017 yılında ALO 170 Çağrı Merkezimize İŞKUR mevzuatı kapsamında toplam 2 milyon 190 bin 854 başvuru gelmiştir. 210 bin 526 başvuruya ise Merkez ve Taşra Teşkilatınca işlem yapılmıştır.

                                                                                                            GÖKHAN İNCE
                                                                                                         SGK MÜFETTİŞİ

ÇOK OKUNANLAR

ANAYASAL BİR HAK OLARAK SOSYAL GÜVENLİK HAKKI

ASGARİ İŞÇİLİK TUTARI HESAPLAMALARINDA KULLANILAN 2021 YILI YAPI YAKLAŞIK BİRİM MALİYETLERİ HAKKINDA TEBLİĞ YAYIMLANDI

2021 YILINDA UYGULANACAK NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ, GEÇİCİ İŞGÜCÜ DESTEĞİ VE 7256 KAPSAMINDA İŞVERENLERE YÖNELİK İŞÇİ BAŞINA UYGULANAN PRİM TEŞVİKİ TUTARLARI %21,56 ORANINDA ARTTIRILDI

PRİME ESAS KAZANÇ TAVANINI AŞAN SGK PRİMLERİ NASIL GERİ ALINIR?

SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA YAPACAĞINIZ ÖDEMELERİNİZİ KREDİ KARTI İLE YAPABİLİRSİNİZ

İŞKUR GEÇİCİ İŞGÜCÜ DESTEĞİ BAŞVURULARI BAŞLADI!!

ENGELLİ İŞÇİ ÇALIŞTIRMA ZORUNLULUĞU VE SOSYAL GÜVENLİK KURUMU PRİM TEŞVİĞİ UYGULAMASI

2022 Yılı İşkur İdari Para Cezası Tutarlarına İlişkin Bültenimiz Yayınlanmıştır...