İŞKUR GEÇİCİ İŞGÜCÜ DESTEĞİ BAŞVURULARI BAŞLADI!!

Gökhan İNCE 
SGK Müfettişi
Bilirkişi
GEÇİCİ İŞGÜCÜ DESTEĞİ NEDİR? GEÇİCİ İŞGÜCÜ DESTEĞİNE BAŞVURAMAYACAK OLANLAR KİMLERDİR? GEÇİCİ İŞGÜCÜ DESTEĞİNE NASIL BAŞVURULUR? GEÇİCİ İŞGÜCÜ DESTEĞİ SÜRESİ KAÇ AYDIR? GEÇİCİ İŞGÜCÜ DESTEĞİ TUTARI NE KADARDIR?  GEÇİCİ İŞGÜCÜ DESTEĞİNE BAŞVURMAYI UNUTMAYIN!!!  
7 Aralık 2020 Pazartesi
g.ince27@outlook.com

1) GEÇİCİ İŞGÜCÜ DESTEĞİ NEDİR? 

17/11/2020 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan 7256 Numaralı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile işverenlere yönelik istihdama dönüş teşviki getirilmiştir. Bu madde ile işverenlere prim teşviki, sigortalılara ise nakdi ücret desteği ve geçici işgücü desteği getirilmiştir. Prim teşviki ve desteklere ilişkin 7256 sayılı Kanunla 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa Geçici 27 inci madde eklenmiştir. 
İstihdama Dönüş Prim Teşviki, Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilerek veya bildirilmeksizin istihdam edilip iş veya hizmet sözleşmesi 01/01/2019 ile 17/04/2020 tarihlerinde ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller dışında sona erenler ile SGK’ya bildirilmeksizin çalışanların en son çalıştıkları iş yeri işverenine başvurmaları ve bu işverenler tarafından fiilen çalıştırılmaları halinde işverenlere fesih yapılamayacak süreyi geçmemek üzere her ay sağlanacak bir teşviktir. 

Bu kapsamda iş veya hizmet sözleşmeleri 01/01/2019 ila 17/4/2020 tarihlerinde ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller dışında sona eren veya kayıtdışı olarak 01/12/2020 tarihi itibariyle istihdam edilmeye devam edenler, iş veya hizmet sözleşmelerinin sona erdiği ya da halihazırda çalışmakta oldukları en son özel sektör iş yeri işverenine 01/12/2020 ila 31/12/2020 tarihleri arasında başvuruda bulunulmalıdırlar. Bu kapsamda en son çalıştıkları özel sektör işverenine yaptıkları başvuruları reddedilenlere İŞKUR tarafından ödenecek ödeneğin adı geçici işgücü desteğidir.

İstihdama dönüş teşviki kapsamında yapılacaklar başvurular, hizmet sözleşmesinin sona erdiği ya da halihazırda çalışılmakta olan en son özel sektör iş yerine yazılı veya sözlü olarak yapılabilecektir. Bu nitelikteki kişilerin sosyal güvenlik il müdürlükleri/sosyal güvenlik merkezlerine başvurmasına ve herhangi bir belge ibraz etmelerine gerek bulunmamaktadır.

2) GEÇİCİ İŞGÜCÜ DESTEĞİ SÜRESİ KAÇ AYDIR?
4447/Geçici 27’nci maddenin yürürlüğe girdiği 01/12/2020 tarihinden itibaren, 4857 sayılı İş Kanununda yer alan fesih yapılamayacak sürenin sonuna kadar bu destekten yararlanılacaktır. Hali hazırda bu süre Cumhurbaşkanlığı Kararıyla uzatılmadığı sürece 17/01/2021 tarihinde sona erecektir. Ancak, artan vaka sayısı, ek tedbirlerin alınması, kısa çalışma ödeneği başvuru süresinin uzatılması vb. nedenlerle fesih yasağı süresinin de uzatılması beklenilmektedir. 

3) GEÇİCİ İŞGÜCÜ DESTEĞİ TUTARI NE KADARDIR?
4857 sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesinde yer alan fesih yapılamayacak süreyi geçmemek üzere İşsizlik Sigortası Fonundan hane başına günlük 34,34 Türk lirası destek verilir. Geçici İşgücü Desteği Desteği tutarlarını 2021 yılı asgari ücret artışı oranında artırmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir.

4) GEÇİCİ İŞGÜCÜ DESTEĞİNDEN YARARLANAMAYACAK OLANLAR KİMLERDİR?

4-1) Başvuran kişinin aşağıda belirtilen kapsamlarda yer alması halinde başvurusu değerlendirmeye alınmayacaktır: 

• 01/10/2020 tarihi itibarıyla SGK'ya bildirilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde kayıtlı olması, 
• Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'ndan gelir veya aylık alanlar (emekliler, malul, vazife malulu veya ölüm aylığı alanlar), 
• 01/01/2019-17/04/2020 tarihleri arasındaki dönemde hizmet sözleşmesi 4857 sayılı Kanunun 25 inci maddesinin birinci fıkrasının (II) numaralı bendi kapsamında ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler ile sona erenler,

4-2) Başvuran kişinin hanesinde aşağıda belirtilen kapsamlarda yer alan birinin bulunması halinde başvuru değerlendirmeye alınmayacaktır: 

•5510 sayılı Kanunun 4/a-b-c kapsamındaki sigortalılar, 
•506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesi kapsamındaki sandıklara tabi çalışanlar,
•Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'ndan gelir veya aylık alanlar (emekliler, malul, vazife malulu veya ölüm aylığı alanlar),
•Düzenli yardım alanlar,
•İŞKUR İşsizlik Ödeneği / Kısa Çalışma Ödeneği / Nakdi Ücret Desteği / Kurs / Programlarından faydalananlar
•3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik Kanunu kapsamında yapılacak uygunluk değerlendirmesinden geçemeyenler”

5) GEÇİCİ İŞGÜCÜ DESTEĞİNE NASIL BAŞVURULUR?
Geçici İşgücü Desteği Başvuruları, e-Devlet üzerinden "T.C. Kimlik Numarasının" son hanesine göre alınmaya başlanmıştır. Başvuru süreçleri e-devlet üzerinden takip edilebilecektir. Değerlendirmeler, kişi bazlı değil, hane bazlı yapılacaktır. Aynı haneden birden çok başvuru yapılması halinde, tek başvuru olarak değerlendirilecektir. 
Geçici İşgücü Desteğine e-Devlet Kapısı üzerinden 31/12/2020 tarihi saat 23:59'a kadar başvurulabilecektir. Online başvuruda yaşanabilecek yoğunluğun, hizmete erişime engel olmasını önlemek için, TC Kimlik Numarasının son hanesi;
0 olan vatandaşlarımızın Pazartesi,
2 olan vatandaşlarımızın Salı,
4 olan vatandaşlarımızın Çarşamba,
6 olan vatandaşlarımızın Perşembe,
8 olan vatandaşlarımızın Cuma
günlerinde başvuruları alınacaktır. Cumartesi ve Pazar günleri herhangi bir sınırlama olmaksızın tüm vatandaşlarımız söz konusu hizmeti kullanarak başvurularını iletebilecektir.

6) BAŞVURU İŞLEMLERİ NASIL YAPILMAKTADIR? 
Başvuru işlemleri sırasında bazı bilgiler e-devlet sisteminde yer almaktadır. Bu bilgilere ilişkin yapılacak herhangi bir işlem bulunmamaktadır. Ancak yine de bilgilerin teyit edilmesi ve güncel olmayan bilgiye rastlanması durumunda bilgiler güncellenmesi önemlidir. E-devlet kapısı tarafından başvuru esnasında otomatik olarak getirilen bilgiler arasında T.C. kimlik no, ad soyad, resmi ikamet adresi, doğum tarihi, cinsiyet, medeni durum, cep telefonu numarası, eposta adresi yer almaktadır. Bununla birlikte sistem güvenlik açısında ikinci bir telefon numarası girmeniz istenilmektedir. Ayrıca, başvuru yapılan firma adı en az 3 karakter olmalıdır.
İşyeri adresi ise en az 10 karakter uzunluğunda olmalıdır. 

7) BAŞVURU İŞLEMİ ESANASINDA SEÇİLMESİ/DOLDURMASI İSTENEN BİLGİLER NELERDİR?

01.01.2019 ile 17.04.2020 tarihleri arasında işten ayrıldığınız ve 4447 sayılı Kanunun geçici 27 nci maddesi kapsamında işe girmek amacıyla başvuru yapıp kabul edilmediğiniz işyerinin adı nedir?
01.01.2019 ile 17.04.2020 tarihleri arasında işten ayrıldığınız ve 4447 sayılı Kanunun geçici 27 nci maddesi kapsamında işe girmek amacıyla başvuru yapıp kabul edilmediğiniz işyerinin adresi nedir?
01.01.2019 ile 17.04.2020 tarihleri arasında işten ayrıldığınız ve 4447 sayılı Kanunun geçici 27 nci maddesi kapsamında işe girmek amacıyla başvuru yapıp kabul edilmediğiniz işyerinin sektörünü seçiniz.
Seçilecek sektörler arasında “Bankacılık, finans, sigorta ve gayrimenkul faaliyetleri, Bilgi ve iletişim faaliyetleri, Eğitim, Enerji, Hizmet, İmalat ve Sanayi, İnşaat, Kamu, Konaklama ve Yiyecek, Madencilik ve Taş Ocakçılığı, Sağlık ve Sosyal Hizmetler, Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık, Ticaret, Ulaştıma ve Depolama, Diğer” yer almaktadır. Başvuru yaptığını işyerine en uygun olan sektör seçilmelidir.  

01.01.2019 ile 17.04.2020 tarihleri arasında çalıştığınız işyerinde sigorta bildiriminiz yapılarak mı çalıştınız?
Bu soruya yanıtınız evet ise, 01.01.2019 ile 17.04.2020 tarihleri arasında çalıştığınız işyerinin SGK numarası nedir? Çalıştığınız iş yerinin SGK numarasını bilmiyorsanız, SGK Tescil ve Hizmet Dökümü uygulamasında yer alan İşyeri No alanına bakabilirsiniz. 
Halihazırda çalışıyor musunuz? 
Bir önceki soruya cevabınız EVET ise, çalıştığınız işteki durumunuzu, HAYIR ise, en son çalıştığınız işteki durumunuzu seçiniz. Seçenekler arasında “yevmiyeli, ücretli/maaşlı, ücretsiz Aile işçisi, kendi nam ve hesabına, işveren, hiç çalışmadım” yer almaktadır. 
Düzenli sosyal yardım alıyor musunuz? Sosyal yardım alınması durumunda, sosyal yardımların nereden alındığının belirtilmesi talep edilmektedir. Sosyal yardım alınan yerler arasında “Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları, belediyeler, sivil toplum kuruluşları” yer almaktadır. 
Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) gelir veya aylık alıyor musunuz?
Banka sandıklarından gelir veya aylık alıyor musunuz?
İşsizlik ödeneği alıyor musunuz?
Kısa çalışma ödeneği alıyor musunuz?
Nakdi Ücret Desteği alıyor musunuz?
Kendiniz hariç hanenizde kalan toplam kişi sayısı nedir?
Hanenizdekilerin kimlik bilgileri nedir? Öncelikle hanenizdeki kişi sayısının belirtilmesi gerekmektedir. Kişi sayısının belirtilmesinin ardından başvuruda bulunan kişi hariç hanede kalan her bir kişi için kimlik bilgilerinin girilerek "Ekle" düğmesine tıklanması gerekmektedir. Hanede başvuruda bulunan kişiden başka kalan kişi yoksa bu alanda kayıt eklenmeden başvuru işlemine devam edilir. 
Hanade bulunan diğer kişiler için “Tc kimlik no adı soyadı, İşsizlik ödeneği alıyor mu?, Kısa çalışma ödeneği alıyor mu?, Nakdi Ücret Desteği alıyor mu?, Düzenli sosyal yardım alıyor mu?, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) aylık veya gelir alıyor mu?, Banka sandıklarından gelir veya aylık alıyor mu?, İstihdam Durumu(Tam zamanlı çalışıyor, kısmi zamanlı çalışıyor, çalışmıyor) bilgilerinin başvuru ekranında belirtilen alanlara girilmesi gerekmektedir. 
Hanenizin aylık toplam geliri nedir?
Bu kısım için seçenekler arasında “asgari ücrete kadar”, asgari ücret ile asgari ücretin 2 katı arasında, asgari ücretin 2 katı ile asgari ücretin 3 katı arasında, asgari ücretin 3 katından fazla” bulunmaktadır. 
Herhangi bir birikiminiz var mı?
Cevabınız evet ise seçenekler arasında “mevduat (TL/Döviz), altın, gayrimenkul (ev, arsa, tarla, dükkan, vs), Menkul (araba, araç, iş makinesi, vs.), Hayvan varlığı, Diğer) bulunmaktadır. 
Birikimleriniz kaynaklı aylık ortalama geliriniz nedir? 
Birikimlerden kaynaklı ortalama gelirin belirtilmesi gerekmektedir.  
Başvurunuzun uygun bulunması halinde ödeme; varsa banka hesabınıza yoksa PTT şubelerine yapılacaktır. Banka hesabınız var mı?
Banka hesap numaranız var ise hesap sahibinin adı soyadı ve IBAN numarası yazılmalıdır. Banka hesap numarası bilgilerinin sisteme girilmemesi durumunda Geçici İşgücü Desteği ödemesi PTT üzerinden yapılacaktır. 

8) BAŞVURUNUN SON AŞAMASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN KİŞİSEL VERİLERİN TEMİNİ, İŞLENMESİ VE KORUNMASINA İLİŞKİN AYDINLATMA VE İZİN METNİ ONAM İŞLEMLERİ

8-1) Genel Açıklama: Bu metin, Türkiye İş Kurumunun “veri sorumlusu” sıfatıyla, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununun 10 uncu maddesi kapsamında, "aydınlatma yükümlülüğü'nün" yerine getirilmesi amacıyla hazırlanmıştır. Kurum ile paylaştığınız kişisel verilerinizin korunması ve işlenmesi KVK Kanunu ve ilgili diğer mevzuat kapsamında gerçekleşecektir.

8-2) Kişisel Verilerin Toplanma Usulü: Kişisel verileriniz, KVK Kanunu ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak beyanlarınıza istinaden toplanır.

8-3) Kişisel Verilerin İşlenme Amacı: Kişisel verileriniz, Kurum tarafından gerekli görülmesi halinde,
Kamu kurum ve kuruluşları, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları ile ödeneğe ilişkin şartları taşıyıp taşımadığınızı tespit etmek amacıyla kurumlar arası işbirliği yapmak,
Kurumca yürütülen tüm hizmetlerden faydalandırılmak,
Diğer kamu kurum ve kuruluşlarının yürüttüğü hizmetlerden faydalandırılmak, amacıyla işlenecektir.

8-4) Başvuranın Hakları:
Kişisel verilerinizin işlenip işlenmediğini öğrenme,
Kişisel verileriniz işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
Kişisel verilerinizin işlenme amacı ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
Kişisel verilerinizin yurt içinde veya yurt dışında aktarıldığı üçüncü kişileri öğrenme,
Kişisel verilerinizin eksik veya yanlış işlenmiş olması halinde bunların düzeltilmesini isteme ve bu kapsamda yapılan işlemin kişisel verilerinizin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
Kişisel verilerinizin işlenmesini gerektiren sebeplerin ortadan kalkması halinde bunların silinmesini, yok edilmesini veya anonim hale getirilmesini isteme ve bu kapsamda yapılan işlemin kişisel verilerinizin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
İşlenen verilerinizin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle veri sahibinin aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme,
Kişisel verilerinizin kanuna aykırı olarak işlenmesi sebebiyle zarara uğramanız halinde zararın giderilmesini talep etme,
Yukarıda yer alan haklarınıza ilişkin taleplerinizi Kuruma yazılı olarak veya Kişisel Verileri Koruma Kurulu’nun belirleyeceği diğer yöntemlerle iletebilirsiniz.

8-5) Kişisel Verilerinizin İşlenmesine İlişkin Vermiş Olduğunuz İzinler:
Kurumun ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının tarafınıza ve hanenizde yaşayan kişilere ait özel nitelikli veriler de dahil olmak üzere kişisel verileri yukarıda açıklanan yolla toplamasına ve işlemesine,
Kurum ve Bakanlık Birimlerinin, tarafınıza ve hanenizde yaşayan kişilere ait kişisel verilere ilişkin, ilgili kurumların veri tabanlarından sorgulama yapmasına,
Kurumun, yukarıda açıklandığı üzere, ilgili mevzuat kapsamındaki süreçler dahilinde tarafınıza ve hanenizde yaşayan kişilere ait verilerin, gerekli görülmesi halinde, kamu kurum ve kuruluşlarına, SYDV’ye, yerel yönetimlere ve STK’lara aktarmasına,
E-Devlet kapısı üzerinden veya başka kanallarla tarafınıza ve hanenizde yaşayan kişilere kısa mesaj, elektronik posta gibi araçlarla bilgilendirme yapılmasına, izin vermiş bulunmaktasınız.

8-6) Kabul/Taahhüt İşlemi Kutucuklarında Yer Alan Bilgiler
Yukarıdaki “Kişisel Verilerin Temini, İşlenmesi ve Korunmasına İlişkin Aydınlatma ve İzin Metnini” okudum, anladım ve kabul ediyorum. Vermiş olduğum bilgilerimin doğruluğunu beyan ve taahhüt ediyorum. Söz konusu bilgilerin gerçeğe aykırı olduğunun tespiti halinde ilgili mevzuat uyarınca doğabilecek her türlü hukuki ve cezai sorumluluğu kabul ediyorum.
  01.01.2019 ile 17.04.2020 tarihleri arasında sigorta bildirimim yapılarak veya yapılmadan çalıştığımı, ilgili işyerine 4447 sayılı Kanunun geçici 27nci maddesi kapsamında maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden 30 gün içerisinde işe girmek amacıyla başvuru yaptığımı ve işveren tarafından başvurumun kabul edilmediğini beyan, kabul ve taahhüt ederim.

9-SONUÇ
Koronavirüs küresel salgınının işçi, işsiz, kayıtdışı çalışanlar ve işverenler üzerindeki olumsuz etkisini en aza indirmek adına 7256 sayılı Torba Kanunla 4447 sayılı kanuna eklenen Geçici 27 inci maddede işverenlere prim teşviki, işçilere nakdi ücret desteği, işsiz olanlara ve kayıtdışı olarak çalışanlara ise geçici işgücü desteği getirilmiştir. Kapsamda yer alan ve işverenlerine yaptıkları başvuruları reddedilen sigortalıların 31/12/2020 tarihine kadar e-devlet kapısı üzerinden başvuru yapmalıdırlar.
Koronavirüs salgın sürecinin en kısa sürede sona ermesi beklenmekle birlikte, salgın sürecinin 2021 yılında da devam edeceği öngörülmektedir. Koronavirüsle mücadele sürecinde hali hazırda uygulanmakta olan birçok uygulamanın, desteğin, teşvikin devam edeceği, ek tedbir ve uygulamaların da hayatımıza gireceği tahmin edilmektedir.

Geçici İşgücü Desteğine Başvur: İŞKUR Geçici İş Gücü Desteği Başvurusu


ÇOK OKUNANLAR

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ACİL DURUM HATTI: ALO 170 İLETİŞİM MERKEZİ

ANAYASAL BİR HAK OLARAK SOSYAL GÜVENLİK HAKKI

ASGARİ İŞÇİLİK TUTARI HESAPLAMALARINDA KULLANILAN 2021 YILI YAPI YAKLAŞIK BİRİM MALİYETLERİ HAKKINDA TEBLİĞ YAYIMLANDI

2021 YILINDA UYGULANACAK NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ, GEÇİCİ İŞGÜCÜ DESTEĞİ VE 7256 KAPSAMINDA İŞVERENLERE YÖNELİK İŞÇİ BAŞINA UYGULANAN PRİM TEŞVİKİ TUTARLARI %21,56 ORANINDA ARTTIRILDI

PRİME ESAS KAZANÇ TAVANINI AŞAN SGK PRİMLERİ NASIL GERİ ALINIR?

SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA YAPACAĞINIZ ÖDEMELERİNİZİ KREDİ KARTI İLE YAPABİLİRSİNİZ

ENGELLİ İŞÇİ ÇALIŞTIRMA ZORUNLULUĞU VE SOSYAL GÜVENLİK KURUMU PRİM TEŞVİĞİ UYGULAMASI

2022 Yılı İşkur İdari Para Cezası Tutarlarına İlişkin Bültenimiz Yayınlanmıştır...