İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HABER BÜLTENİ HAFTANIN ÖZETİ(04/05-10/05/2020)

GÖKHAN İNCE
SGK MÜFETTİŞİ

11/05/2020 
PAZARTESİ
09:00


1)10 MAYIS PAZAR GÜNÜ ANNELER GÜNÜ OLARAK KUTLANDI

HAMİLE ÇALIŞANLARA 16 HAFTALIK İZİN(ÇOĞUL GEBELİKTE 18 HAFTA) VE RAPOR PARASI
1.Kadınlar doğumdan önce 8 hafta(çoğul gebelikte 10 hafta) ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere 16 haftalık izin hakkına sahiptir.
2. Analık izninin kullanıldığı 16 haftada kadınlara çalışmadığı her gün için, geçici iş göremezlik ödeneği/rapor/doğum parası veriliyor.
3. Asgari ücret alan bir annenin günlük rapor parası 65,4 TL, 112 günlük rapor parası ise 7 bin 324 TL olarak hesaplanmaktadır.
4.Rapor parası hamile çalışanın günlük brüt kazancının üçte ikisi oranı dikkate alınarak hesaplanmaktadır.
5.Rapor parası/doğum parası verilebilmesi için doğumdan
önceki bir yıl içinde en az 90 gün sigortalı bildirilmiş olma şartı aranmaktadır.
6. Erken doğum yapılması halinde veya doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışması halinde doğumdan önce kullanılmayan analık izni süreler doğum sonrası istirahat süresine eklenir. Bu durumda da rapor parası toplam 112 gün için ödenir.

DOĞUM BORÇLANMASI-ERKEN EMEKLİLİK
1.Kadın çalışan, her çocuk için 2 yıl (720 gün) olmak üzere toplam 3 çocuk için borçlanarak toplam 2.160 gün, yani 6 yıllık prim günü ve hizmet süresi kazanabilir.
2. Kadın çalışanın doğumdan önce çalışmaya başlamış olması borçlanma için yeterlidir.
3.Doğumdan önce staj başlangıcı bulunan sigortalılarda doğum borçlanması yapabilir.
4. Doğum tarihinden sonra iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla borçlanılacak sürelerde sigortalılığın bulunmaması ve çocuğun yaşaması şartı aranmaktadır
5. Anne veya hak sahipleri yazılı talepte bulunarak ve günlük 31,39 TL ödeyerek borçlanma yapabilirler. 30 günlük borçlanma tutarı en az 941,76 TL’dir.
6.Borçlanma tutarı talep tarihindeki prime esas günlük kazanç alt(98,10 TL) ve üst sınırları(735,75 TL) arasında olmak üzere, belirlenecek günlük kazancın yüzde 32’sidir.

ENGELLİ ÇOCUĞU BULUNAN ANNE VE ERKEN EMEKLİLİK
1.Kadın sigortalılardan başka birinin bakımına muhtaç derecede malul çocuğu bulunanlara erken emeklilik hakkı tanınıyor.
2.Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli çocuğu bulunan kadın sigortalılara, 2008 yılı Ekim ayı başından sonraki çalışmalarının dörtte biri oranında toplam gün sayısına ilave edilmektedir.
3.İlave edilen bu süreler emeklilik yaşından da düşülmektedir.
4.Örneğin 2008'den sonra 10 yıl çalışmış bir kadın çalışan normal emeklilik yaşına göre 10/4=2,5 yıl daha erken emekli olabilir.

EMZİRME ÖDENEĞİ/SÜT PARASI
KİMLERE ÖDENİR?
    • Sigortalı kadına veya
    • Sigortalı olmayan karısının doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe,
    • SSK veya BAĞKUR kapsamında kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık alan kadına ya da
    • SSK veya BAĞKUR kapsamında gelir veya aylık alan erkeğin sigortalı olmayan eşine
    • Doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün sigortalı olmak şartıyla ödenir.
KAÇ ÇOCUK İÇİN VERİLİR? NE KADARDIR?
    • Yaşaması şartıyla her çocuk için doğum tarihinde geçerli olan tarife üzerinden emzirme ödeneği/süt parası verilir.
    • 2020 yılı emzirme ödeneği/süt parası tutarı 202 TL'dir.


2) İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HAFTASI KORONA VİRÜS TEDBİRLERİ GÖLGESİNDE KUTLANDI

Bakanlığımızca, 1987 yılından itibaren ülkemizde her yıl 4-10 Mayıs tarihleri arasında "İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası" etkinlikleri düzenlenmektedir. 2001 yılından itibaren bu etkinlikler bir adım daha ileriye taşınarak her iki yılda bir uluslararası düzeyde İSG Kongreleri, tekli yıllarda ise ulusal düzeyde hafta etkinlikleri şeklinde gerçekleştirilmeye devam edilmektedir. Önceki yıllarda İstanbul, Ankara, Bursa, Konya, Kayseri, Şanlıurfa, İzmir illerinde düzenlenen ulusal düzeydeki hafta etkinlikleri son olarak 2017 yılında Gaziantep'te yüksek katılımla gerçekleştirilmiştir.

Sağlıklı ve güvenli ortamda çalışma hakkı en temel insani haklardan biridir. İş sağlığı ve güvenliğinde temel amaç; çalışma yaşamında çalışanların sağlığına zarar verebilecek etkenlerin önceden belirlenerek gereken önlemlerin alınması, iş kazası geçirmeden, meslek hastalıklarına yakalanmadan, rahat ve güvenli bir ortamda çalışmalarının sağlanması, çalışanların ruhsal ve bedensel sağlıklarının korunmasıdır.
Ülkemizde;
Her altı dakikada 1 iş kazası meydana gelmekte,
Her iki buçuk saatte 1 çalışan sakat kalmakta
Her altı saatte de 1 çalışan ölmektedir.
ILO rakamlarına göre; Dünyada 1,2 milyarı bayan olmak üzere 3 milyar civarında iş gücü bulunmakta. Dünyada; her 15 saniyede 1, her gün yaklaşık 6 bin işçi iş kazaları veya meslek hastalıkları sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Her yıl yaklaşık 360 bin kişi iş kazası, 1 milyon 950 bin kişi ise meslek hastalıklarından dolayı hayatı sonlanmaktadır.
Dünyada çalışma barışını, çalışanların iş ve sosyal hayatlarını, ülke ve bölge ekonomilerini olumsuz yönde etkileyen iş kazaları ve meslek hastalıkları, 30 Haziran 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Kamu ve özel sektör ayırımı gözetmeksizin bütün çalışanlar kanun kapsamına alındı. Bu kanun ile iş sağlığı ve güvenliği disiplinine küresel bir farkındalık kazandırıldı.
Günümüzde, iş sağlığı ve güvenliği konusu; ilgili tarafların ortak çabası ile modern nitelikte önleyici ve koruyucu hizmetlerin esas alındığı bir sistem yaklaşımı olarak ele alınmaktadır. Bu nedenle konunun önemini kamuoyuna duyurmak için 1987 yılından buyana her yıl 4-10 Mayıs tarihleri arasında İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası kutlanmaktadır. İş Sağlığı ve Güvenliği haftası teşvik etmeyi hedefleyen yeni bilgi ve uygulamaların paylaşılması İSG alanındaki bilgilerin geliştirilmesi, stratejilerin ve iyi uygulamaların geliştirilmesi için bir platform oluşturmak adına çok önemli haftadır.
4-10 Mayıs İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası olarak kutlanan bu günlerde, bu haftanın Kazasız, sağlıklı ve güvenli bir iş yaşamını hep beraber paylaşmak dileğiyle..
3)COVİD-19 SALGINI SAĞLIK KURUMLARI TARAFINDAN HASTALIK OLARAK DEĞERLENDİRİLECEK

07/05/2020 tarihli  Koronavirüs (COVID-19) konulu SGK genelgesi yayımlanmıştır. Genelgede aşağıdaki ifadelere yer verilmiştir.
Bilindiği üzere; Çin' in Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip Koronavirüs (COV1.D-19), çok hızlı bir küresel yayılım göstererek neredeyse tüm Dünya ülkelerini etkilemiş ve Dünya Sağlık Örgütünce pandemik (salgın) bir hastalık olarak ilan edilmiştir.
Ülkemiz de söz konusu salgından olumsuz yönde etkilenmiştir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 15 inci
maddesinde;"4 öncü maddenin birinci fikrasının (a) ve (b) bentlo-i kapsamındaki sigortalının, iş kazası ve meslek hastalığı dışında kalan ve İş göremezliğine neden olan rahatsızlıklar, hastalık halidir."hükmü yer almaktadır.
Buna göre; COVID-19 virüsünün bulaşıcı bir hastalık olduğu dikkate alındığında, söz konusu salgına maruz kalan ve sağlık hizmet sunucularına müracaat eden sigortalılara hastalık kapsamında provizyon alınması gerekmektedir.

4) MAYIS AYINA İLİŞKİN SSK VE BAĞKUR EMEKLİLERİ İLE DUL VE YETİMLERİNİN ALDIKLARI AYLIK VE GELİRLER ERKEN ÖDENECEK 

05/05/2020 tarihli 2020/Mayıs Dönemi Aylık/Gelir konulu SGK oluru yayımlanmıştır. Buna göre; 

Bilindiği üzere, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 55 inci maddesinde, sigortalıya veya hak sahiplerine bağlanan gelir veya aylıkların, her ay peşin olarak ödeneceği, gelir ve aylıkların ödeme dönemleri, ödeme tarihleri, ödeme şekli ve ödeme merkezlerinin Kurumca belirleneceği hüküm altına alınmıştır.
Diğer taraftan, 12/5/2010 tarihli ve 27579 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Sosyal Sigorta işlemleri Yönetmeliğinin 69 uncu maddesinde, ödeme günü cumartesi gününe rastlayan grubun ödemesinin cuma, pazar gününe rastlayan grubun ödemesinin pazartesi günkü grup ile birleştirilerek yapılacağı, ödeme günlerinden herhangi birinin cumartesi veya pazar günü dışında resmi tatil gününe rastlaması halinde, ödemelerin hangi tarihlerde yapılacağının Kurumca belirlenerek ilan edileceği öngörülmüştür.
Bu itibarla; Ramazan Bayramının 24, 25 ve 26 Mayıs 2020 tarihlerine rastlaması ve 19 Mayıs'ın resmi tatil olması nedeniyle Kurumumuzdan;
1) 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında emekli, dul ve yetim gelir/aylığı alanların 2020/Mayıs dönemi gelir/aylık ödemelerinin,
- Ödeme günü 17, 18, 19, 20 olanlara 15 Mayıs 2020 tarihinde,
- Ödeme günü 21, 22, 23 olanlara 18 Mayıs 2020 tarihinde ,
- Ödeme günü 24, 25, 26 olanlara 20 Mayıs 2020 tarihinde,
2) 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında emekli, dul ve yetim gelir/aylığı alanların 2020/Mayıs dönemi gelir/aylık ödemelerinin,
- Ödeme günü 25 ve 26 olanlara 21 Mayıs 2020 tarihinde,
- Ödeme günü 27 ve 28 olanlara 22 Mayıs 2020 tarihinde,
yapılmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

5) İŞKUR'DAN Kısa Çalışma Ödeneği Banka-PTT Ödeme Bilgileri Hakkında Bilgilendirme

Kısa Çalışma Ödeneğine hak kazanan vatandaşlarımızın ödemeleri IBAN numaraları  Bildirildiyse IBAN numaraları doğrulanarak Kurumumuzca kişilerin hesabına yatırılmıştır. IBAN numarası olmayan veya IBAN numarası doğrulanamayanların ödemeleri ise TC Kimlik numaralarının son hanelerine göre ödenecek olup;

TC kimlik numaraları 0 ve 2 ile biten vatandaşlarımız 05/05/2020 tarihi itibariyle 
TC kimlik numaraları 4 ve 6 ile biten vatandaşlarımız 06/05/2020 tarihi itibariyle 
TC kimlik numaraları 8 ile biten vatandaşlarımız 07/05/2020 tarihi itibariyle PTT şubelerinden ödemelerini alacaklardır.

Vatandaşlarımızın bu doğrultuda Covid-19 salgınına karşı alınan tedbirleri dikkate alarak hareket emeleri büyük önem arz etmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.


KAYNAK: SOSYAL MEDYA 

6)SGK 06.05.2020 TARİHİNDE DUYURU YAYIMLADI: COVID-19, Kanser ve Parkinson Gibi Birçok Hastalığın Tedavisinde Kullanılmak Üzere 32 İlaç Daha Geri Ödeme Listesine Alındı

Bakan Selçuk: “COVID-19, Kanser ve Parkinson Gibi Birçok Hastalığın Tedavisinde Kullanılmak Üzere 32 İlacı Daha Geri Ödeme Listesine Aldık”



Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, COVID-19, Kanser ve Parkinson gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanılmak üzere 32 ilacın daha geri ödeme listesine alındığını duyurdu.
“Bedeli Karşılanan Yurt İçi İlaç Sayısı 8.594’e Ulaştı”
SGK kapsamında yapılan düzenlemeye ilişkin bilgileri paylaşan Bakan Selçuk, “COVID-19, Kanser ve Parkinson gibi bir çok hastalığın tedavisinde kullanılmak üzere 32 ilacı daha geri ödeme listesine aldık. Sosyal Güvenlik Kurumumuzda bu eklemeyle birlikte bedeli karşılanan yurt içi ilaç sayısı 8.594’e ulaştı.” ifadelerini kullandı.
Vatandaşların ilaçları Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmeli eczanelerden temin edebileceklerini vurgulayan Selçuk, geri ödeme listesine alınan ilaçların hastalara şifa olması temennisinde bulundu.
 1 COVID-19, 4 Kanser ve 7 Parkinson İlacı Geri Ödeme Listesine Eklendi
Yapılan düzenlemeyle, geri ödeme listesine eklenen ilaçlar arasında 4 kanser, 7 parkinson ilacı ve bir de COVID-19 hastalığının tedavi protokolünde kullanılan “oseltamivir” etken maddeli sistemik antiviral ilaç bulunuyor.
KAYNAK: http://www.sgk.gov.tr/wps/wcm/connect/239cc3bf-c320-479d-88d2-da5d12e80817/12.+MADDE+DUYURUSU+07.05.2020-parafs%C4%B1z.pdf?MOD=AJPERES&CONVERT_TO=url&CACHEID=239cc3bf-c320-479d-88d2-da5d12e80817

7) 09.05.2020 tarihli ve 31122 sayılı Resmi Gazete'de "Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" ile "Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu Kararı" yayımlanmıştır.

Bakan Selçuk: “7’si Kanser, 4’ü MS Tedavisinde Kullanılmak Üzere 11 İlacı Daha Geri Ödeme Listesine Aldık”


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 7’si kanser, 4’ü MS tedavisinde kullanılmak üzere 11 ilacın daha geri ödeme listesine alındığını duyurdu.
“Yeni SUT ile Geri Ödemesi Yapılan İlaç Sayımız 8.603’e Ulaştı”
Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) internet sitesinde Sağlık Uygulama Tebliğine (SUT) ilişkin yeni düzenlemelerin yayımlandığını belirten Bakan Selçuk, “SUT’da yaptığımız düzenlemeyle; 4 meme kanseri, 2 hematolojik kanser, 4 Multipl Skleroz (MS) ve 1 lösemi tedavisinde kullanılmak üzere 11 ilacı daha geri ödeme listesine aldık. Böylelikle geri ödemesi yapılan ilaç sayımız 8.603’e ulaştı.” dedi.
“Yurt Dışı İlaç Fiyat Listesi”ndeki İlaç Sayısı 373’e Ulaşmış Oldu"
SUT’da yapılan yeni düzenlemeyle birlikte; halihazırda 370 ilacın bulunduğu “Yurt Dışı İlaç Fiyat Listesi”ne ikisi kanser olmak üzere 3 yeni ilaç daha eklenerek hastaların erişimine sunuldu. Böylelikle ödeme listesindeki ilaç sayısı 373’e ulaşmış oldu.
Yapılan açıklamada, COVID-19 ile mücadele kapsamında DSÖ’nün önerilerinin de dikkate alınarak gerekli önlemlerin alındığı ifade edildi.
Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, “Koronavirüsle mücadele kapsamında, paydaşlarımızla birçok alanda tedbirler alıyoruz. Sigortalılarımıza ve sağlık hizmeti sunucularımıza destek veren düzenlemeler yaparak hayata geçirmeye devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Bu kapsamda, sağlık hizmeti sunucularının verdiği sağlık hizmetleriyle birlikte faturalandırılabilecek olan COVID-19 tanı testleri ek tebliğde tanımlandı. Antijen testi, antikor testi, PCR testi ve izolasyon testine ait yeni işlem kodları belirlendi.
Ayrıca, immün plazma tedavisinde yer alan “viral inaktivasyon işlemi” adı ile yeni işlem kodu da tanımlandı. Böylece tedavide plazma içeriğindeki enfeksiyonlar yok edilerek tedavinin başarısına katkı sağlandı.



KOMİSYON KARARI: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/05/20200509-22.pdf


8) İŞKUR TARAFINDAN YERSİZ ÖDENEN KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNİN TAHSİL İŞLEMLERİ USULÜ
İşyeri fazla ödeme işlemlerini başlatmak için KÇÖ sorumlusu ile irtibat kurmalıdır.


KAYNAK: SOSYAL MEDYA
9) İşkur-İşveren Sistemindeki Hizmetlerine Bir Yenisi Daha Ekledi: Kısa Çalışma Ödeneği Gerçekleşen Ödeme Raporu

Artık​ işverenler tüm çalışanlarının ne kadar ödenek aldığını bu ekran üzerinden görebileceklerdir.
Gerçekleşen ödeme Raporunda yer alan bilgiler Birim(İŞKUR Hizmet Merkezinin adı), Statü(KÇÖ Haketmiş/Ödemesi Bitmiş vb), Dönem/Yıl, Dönem/Ay, Ödeme Günü, Ödeme Miktarı ve Gerçekleşme Tarihi'dir.



​KAYNAK: SOSYAL MEDYA
10) 11. Kalkınma Planı(2019-2023) kapsamında Sosyal Güvenlik Sisteminin Sürdürülebilirliği Özel İhtisas Komisyonu raporunu gündemdeydi.
Özel ihtisas Komisyonu Raporundaki hedef ve stratejiler arasında sigortalılık öncesi doğan çocuklar için doğum borçlanması hakkı getirilmesi, çalıştıkça azalan emekli aylığı formülünün değiştirilmesi ve işsizlik ödeneği sürelerine borçlanma hakkı gibi politika ve tedbirler yer almaktadır.


11) NİSAN AYINA İLİŞKİN KISA ÇALIŞMA ÖDEMELERİ 5 MAYISTA BAŞLADI.

Kısa çalışma ödemelerini 5 Mayıs'ta alamayan vatandaşların işletmelerin eksik bildirimi ve sistemdeki IBAN'ların hatalı girişinden kaynaklı gecikmeler olabileceği ifade edildi. Kısa Çalışma Ödeneği parası hesaba yatmayan vatandaşların PTT'ye müracaat etmesi gerekiyor. Kısa çalışma ödeneği, İŞKUR'daki hesabında İBAN bilgisi bulunmayanlara yapılıyor.

Kısa çalışma ödeneğine yapılan başvuruya ilişkin bir soruya Selçuk, "Başvuru sayımız 3,5 milyonu geçti." yanıtını verdi.
Değerlendirmeleri çok kısa bir sürede tamamladıklarını, 5 Mayıs'ta ödemelerin büyük bir çoğunluğunun yapıldığını ifade eden Selçuk, bunun dinamik bir süreç olduğunu, bir yandan ödemeler yapılırken bir yandan da yeni başvuru alındığını vurguladı.
Selçuk, "Başvuru geç kalmışsa mayıs ayı içinde ödemeler devam edecek." dedi.
Kısa çalışma ödeneğinde başvuru sürecinin nasıl ilerlediğine yönelik soru üzerine Selçuk, salgın süreci harici dönemlerde normalde firmalardan daha kapsamlı belgeler istendiğini, İŞKUR'un da iş yerlerini ziyaret ederek hem mali analiz tabloları hem de bordrolar üzerinden detaylı bir inceleme yaptığını anlattı. 
Salgınla mücadelede süreci hızlandırmak adına Meclis'te kanun değişikliğinin yapıldığını anımsatan Selçuk, iş yerlerine kolaylık sağlanması açısından ilk önce ödemeleri sonrasında uygunluk tespitini yaptıklarını ifade etti. 
Selçuk, ödeme yapıldıktan sonra yanlış beyanın tespit edilmesi halinde ise ilerleyen zamandan çalışandan değil işverenden mahsuplaşılacağı, iş yerlerinin zaten büyük bölümünün genelgeyle kapatılması sebebiyle bu oranın düşük olacağı değerlendirmesini yaptı. 
Bakan Selçuk, kısa çalışma ödeneğinde 450 gün prim ödeme ve son 60 gün çalışma şartının bulunduğuna işaret ederek, başvurular içinde bu şartı karşılayamama oranının yüzde 25 olduğunu aktardı. 
Bu durumdaki kişilerin de "Nakdi Ücret Desteği" olarak adlandırılan ücretsiz izin desteği uygulamasından yararlanabileceğini belirten Selçuk, böylelikle bütün çalışmaları korumayı hedeflediklerini söyledi. 
KAYNAK: https://bit.ly/2YNybRu


12) NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ(ÜCRETSİZ İZİN DESTEĞİ) ÖDEMELERİ  8 MAYIS'TA BAŞLADI


Bakan Selçuk, ücretsiz izin desteğine şu ana kadar yapılan başvuruların ve ödemelerin ne zaman başlayacağının sorulması üzerine de şu bilgileri paylaştı:
"Ücretsiz izin desteğinde şu ana kadar 700 bini aştı başvurularımız. Nakdi ücret desteğini de yarından itibaren başlatıyoruz. Firmaların girişiyle orantılı olarak başvurular geliyor, biz belli bir miktarı yarın ödeyeceğiz, pazartesi, salı ödeyeceklerimiz olacak. Peyderpey ödenecek. Kısa çalışmada 3 milyon değerlendirmeye ulaşmış durumdayız. 2,5 milyon çalışanımıza ödemeleri gerçekleşti. İnşallah yarın da nakdi ücret desteğindeki ödemeleri yapacağız. Dolayısıyla zamanlama açısından bu kadar büyük kapsamdaki başvuruya rağmen zamanlamalar da hiçbir sekteye uğratmadık." 
Selçuk, "Üç ay sürelik işten çıkarma yasağı uzatılır mı veya normalleşme gereği bu süre daha erkene çekilir mi?" sorusuna, "Şu anda kanunen üç ay uzattık zaten, daha fazla uzatılması Cumhurbaşkanımızın yetkisi dahilinde." sözleriyle yanıt verdi. 
Normalleşme sürecinde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'la birlikte süreci, istihdam rakamlarını takip ettiklerini vurgulayan Selçuk, bu süreç boyunca çalışanları koruyacaklarının altını çizdi. 
KAYNAK: https://bit.ly/2YNybRu


13) 1000 TL TUTARINDAKİ 3. FAZ SOSYAL YARDIM ÖDEMELERİ BAŞLADI. AYNI ZAMANDA SOSYAL YARDIM ÖDEMESİ BAŞVURULARI DEVAM EDİYOR. 

BAKAN Selçuk, sosyal yardımların 3 faz halinde planlandığını, birinci fazda 2,1 milyon haneye ulaşıldığını ve bu hanelere 1000'er lira yardım yapıldığını dile getiren Selçuk, ikinci fazda da 2,3 milyon haneye ulaşıldığını, toplamda 4,4 milyon haneye yardım yapıldığını kaydetti.
Faz 1 ve Faz 2 sosyal yardım programlarındaki hanelerin, Bakanlığın bütünleşik veri tabanında olan, dosyası bilinen, kamu kurum ve kuruluşlarının çeşitli internet sitelerine başvuran haneler olduğunu ifade eden Selçuk, "Ulaşamadığımız haneler kalmasın diye bir de internet üzerinden, e-devlet üzerinden bir başvuru başlattık. Orada da hem bir kısa form dolduruyorlar, form sonunda da biz bir değerlendirme yapıyoruz. Şu ana kadar e-devlete 6 milyonun üstünde başvuru aldık." diye konuştu.
BAKAN SELÇUK, "Şu ana kadar e-devlete 6 milyonun üstünde başvuru aldık.
Başvuruları vakıflarımız değerlendiriyorlar. Çünkü bizim merkezden mahalledeki, ilçedeki o haneyi değerlendirmemiz mümkün değil. Dolayısıyla genel olarak SGK açısından diğer kriterler açısından baktıktan sonra gönderilen 3 milyon kişinin başvurusu değerlendiriliyor. Ama peyderpey de ödemelere de başladık aslında, şu anda 620 bin haneye faz 3'ten de yardım yaptık."

KAYNAK: https://bit.ly/2YNybRu


14) ALO 170 İSTATATİSTİKLERİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA: AÇSH BAKANI SELÇUK: “ALO 170 HATTIMIZA 4.8 MİLYON ÇAĞRI ALDIK” DEDİ
Bakan 11 Mart’tan, nisan sonuna kadarki süreçte ALO 170’e gelen çağrıların yüzde 160 artarak 4.8 milyona ulaştığını açıkladı. ALO 170’e yapılan çağrılara bakıldığında en fazla talep gelen kurum İŞKUR oldu. Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında 372 Bini Aşkın Çağrı Geldi.
ALO 170, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türkiye İş Kurumu tarafından sunulan hizmetlere yönelik gelen sorulara cevap vermek üzere kurulmuş, danışma, bilgilendirme, çözüm üretme ve ihbar telefon hattıdır.




15) AVM, Kuaför ve berberlerin 11 MAYIS PAZARTESİ GÜNÜ AÇILACAK
AVM'ler yarından itibaren şu kurallara uymak zorunda:
* Giriş noktalarındaki kapı dedektörlerinin hassasiyeti artırılacak, el dedektörlerinin kullanımı azaltılacak.
* Mağaza içlerinde, kabinlerde, genel alanlarda müşteriler için belirli patikalar çizilecek ve bu alanlardan ilerlemeleri istenecek.
* Kabinler ve denenen kıyafetler dezenfekte edilecek.
* Genel alanlar ve mağaza içleri AVM merkez güvenlik kameralarından anlık olarak takip edilecek.
* Fiziki mesafeyi korumayan kişi ve mağazalar uyarılacak.
* 1000 kişilik AVM'ye 100'erli gruplar halinde ziyaretçi alınacak.

SİNEKKAYDI YASAK
Berber ve kuaförler için de şu kurallar geçerli olacak:

* Randevu sistemiyle çalışılacak ve saat 09.00 ile 21.00 saatleri arasında hizmet verilecek.
* Aynı anda yan yana iki koltukta müşteri alınmayacak.
* İş yerinde en fazla bir müşteri bekleyebilecek. Çalışanlar mutlaka maske kullanacak. Müşteriler ise işlem süresince maske kullanacak ancak yapılacak işlemin özelliğine göre maskeyi çıkarabilecek.
* Kullanılan tüm malzemeler hizmet sunumuna başlamadan önce yapılacak temizliğin ardından dezenfekte edilecek. Bu işlem her müşteri için tekrarlanacak.
* Saç kesimi, yıkama, boyama gibi hizmetler esnasında kullanılan havlu, önlük gibi malzemeler tek kullanımlık malzemeler olacak ya da her müşteri için ayrı malzeme olması sağlanacak. Müşteriler isterse kendi havlusunu ve eşyasını yanında getirebilecek.
* Berberlerde jilet/ustura ile sakal tıraşı yapılmayacak. Makinayla kısaltmaya izin var.
* Kadın kuaförleri ve güzellik merkezlerinde ise cilt bakımı, makyaj ve kalıcı makyaj yapılamayacak.

ÇOK OKUNANLAR

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ACİL DURUM HATTI: ALO 170 İLETİŞİM MERKEZİ

ANAYASAL BİR HAK OLARAK SOSYAL GÜVENLİK HAKKI

ASGARİ İŞÇİLİK TUTARI HESAPLAMALARINDA KULLANILAN 2021 YILI YAPI YAKLAŞIK BİRİM MALİYETLERİ HAKKINDA TEBLİĞ YAYIMLANDI

2021 YILINDA UYGULANACAK NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ, GEÇİCİ İŞGÜCÜ DESTEĞİ VE 7256 KAPSAMINDA İŞVERENLERE YÖNELİK İŞÇİ BAŞINA UYGULANAN PRİM TEŞVİKİ TUTARLARI %21,56 ORANINDA ARTTIRILDI

PRİME ESAS KAZANÇ TAVANINI AŞAN SGK PRİMLERİ NASIL GERİ ALINIR?

SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA YAPACAĞINIZ ÖDEMELERİNİZİ KREDİ KARTI İLE YAPABİLİRSİNİZ

İŞKUR GEÇİCİ İŞGÜCÜ DESTEĞİ BAŞVURULARI BAŞLADI!!

ENGELLİ İŞÇİ ÇALIŞTIRMA ZORUNLULUĞU VE SOSYAL GÜVENLİK KURUMU PRİM TEŞVİĞİ UYGULAMASI

2022 Yılı İşkur İdari Para Cezası Tutarlarına İlişkin Bültenimiz Yayınlanmıştır...