İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HABER BÜLTENİ HAFTANIN ÖZETİ(01-07/06/2020) 08.06.2020-08:00

Hazırlayan:

GÖKHAN İNCE

SGK MÜFETTİŞİ

1) 1 HAZİRAN OPTİSYEN VE GÖZLÜKÇÜLER GÜNÜ KUTLANDI.

Bilindiği üzere, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün 24.06.2008 tarih ve 1226-3296 sayılı yazısı ile 1 Haziran “Gözlükçüler ve Optisyenler Günü” olarak kutlanmaya başlamıştır.

SGK tarafından gözlük kullanıcılarına verilen gözlük desteğinin yetersizliği ve gözlük kullanıcıları için gözlük desteği alma sürelerinin 3 yılda bir olması en büyük problemlerin başında gelmektedir. Çünkü gözlük desteği en son fiyat güncellemesi 2004 yılında SGK tarafından yapılmıştır. Bugün kurumlar tek çatı altında birleştirilmiş ve adı Sosyal Güvenlik Kurumu olmuştur.

 https://ogo.org.tr/

https://www.samsungazetesi.com/samsun-haber/samsun-da-gozlukculer-gunlerini-kutladi-samsun-haber-h1246352.html

2) İSTANBUL AİLE HEKİMLERİ DERNEĞİ COVİD-19 NORMAL HASTALIKTIR DİYEN GENELGEYE İPTAL DAVASI AÇTI

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunlarının amir hükümlerine , hakkaniyete ve Anayasaya alenen aykırılık teşkil eden , SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün yayınladığı  “COVİD-19 iş kazası veya meslek hastalığı değildir” diyen genelgeye, yürütmenin durdurulması talebiyle iptal davamızı açmış bulunuyoruz.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
İSTAHED YÖNETİM KURULU

https://www.istahed.org.tr/covid-19-normal-hastaliktir-diyen-genelgeye-iptal-davamizi-actik/

3) DİSK’TEN SGK’YA MEKTUP: HUKUKSUZ GENELGE İŞLEMDEN KALDIRILMALIDIR!

Covid-19 için “iş kazası/meslek hastalığı” olarak değil “hastalık” olarak provizyon alınması gerektiğini bildiren SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Genelgesi’nin işlemden kaldırılmasını talep eden DİSK, SGK Başkanlığı’na bir yazı gönderdi.

Genelge’nin, açıkça 5510 ve 6331 sayılı Kanun hükümlerine ve hukuka aykırı bir durum olduğu ortaya koyan DİSK’in yazısında ilgili kanun hükümeti hatırlatıldı:

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda “iş kazası” işyerinde, işe geliş gidiş sırasında, iş nedeniyle “sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen engelli hâle getiren olay” olarak tanımlanmaktadır.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre iş kazası, “işyerinde veya işin yürütümü sırasında meydana gelen, ölüme sebebiyet veren veya vücut bütünlüğünü ruhen yahut bedenen engelli hale getiren olay”olarak tanımlanmaktadır.

5510 sayılı Kanun’a göre meslek hastalığı da “sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal engellilik halleri”

Genelgedeki Covid-19 hastalığı iş kazası ve meslek hastalığı olarak ele alınmaz ön kabulü nedeniyle, SGK’nın ilgili soruşturmalarının da objektif şekilde yürütülmesinin mümkün olamayacağını belirten yazıda, SGK’ya “sigortalılar veya hak sahipleri tarafından yapılacak iş kazası, meslek hastalığı başvuru ve şikayeti üzerine” bu soruşturmaları yerine getirmekle yükümlü olduğu hatırlatıldı.

DİSK’in yazısında “SGK’nın denetim ve kontrol memurlarının yürüteceği soruşturma süreçlerinin sonucunu belirleyecek şekilde, objektif ölçütlerden uzak çıkarımlar ve talimata dönüşecek bağlayıcı tespitler yapmasının, mevzuatla verilen görevle bağdaşmayacağı ortadadır” denildi.

Sağlık hizmeti sunucularının kendilerine yapılan beyana göre bildirim yapmakla yükümlü olduğunun hatırlatıldığı yazıda, bu genelge hükümleri nedeniyle sağlık hizmeti sunucularının, Covid-19 hastalarının iş kazası veya meslek hastalığı beyanlarının dikkate alınmayacağını, iş kazası / meslek hastalığı kaydı açılmayacağını, böylece yükümlülüklerini yerine getirmeyecekleri ifade edildi.

DİSK’in SGK Başkanlığı’na yazdığı yazıda “Sağlık hizmeti sunucuları Covid-19 bulaşının iş kazası/meslek hastalığı olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Kişinin beyanına göre işlem yapmaları, provizyonu buna göre almaları yeterli olması gerekmektedir. Ancak ilgi Genelgenin bu hususu engelleyici bir etki yaratacağı açıktır” denildi.

DİSK’in yazısında, Genelge’nin bulaşıcı hastalık yorumu nedeniyle kimi işverenlerce iş kazası/meslek hastalığı bildirimi yapmaya gerek kalmadığına, sorumluluklarının ortadan kalktığına yönelik değerlendirmeler yapılmaya başlandığı da ifade edildi.

Covid-19 tanısı konulan bir kişinin beyanına rağmen, SGK’nın genelgesi uyarınca bildirim yapılmamasının 6331 sayılı Kanun’da belirtilen yükümlülüğün de ihlali anlamına geleceğine işaret eden yazıda, hukuka aykırı Genelge’nin işlemden kaldırılması istendi.

http://disk.org.tr/2020/06/diskten-sgkya-mektup-hukuksuz-genelge-islemden-kaldirilmalidir/

4) NAKLİYAT-İŞ SENDİKASI GEBZE ŞUBESİ, COVİD-19’UN MESLEK HASTALIĞI VE İŞ KAZASI KAPSAMINDAN ÇIKARTILMASIYLA İLGİLİ OLARAK GENELGENİN YÜRÜTMESİNİN DURDURULMASI VE İPTALİ İLE İLGİLİ DANIŞTAY’A DAVA AÇTIKLARINI BELİRTTİ

Gebze’deki en aktif sendikaların başında hiç kuşkusuz Nakliyat-İş Sendikası gelir. Nakliyat-İş Sendikası’nın Gebze Şube Başkanı aynı zamanda sendikanın genel sekreteri Erdal Kopal da sendikanın aktif olmasını sağlayan isimlerin başında geliyor.

Salgın sürecinde bile aktif olmaya devam eden ve üyeleri başta olmak üzere tüm işçilerin haklarını sonuna kadar savunan Nakliyat-İş Sendikası son olarak ise Covid-19 Meslek Hastalığı ve İş Kazası kapsamından çıkartılmasıyla ilgili olarak Danıştay’a dava açtı.

Açılan davaya ilişkin Nakliyat-İş Sendikası Gebze Şubesi Başkanı Erdal Kopal, işçilerin uğrayacakları hak kayıpları ve yasalara, anayasaya aykırı olan bu Genelgenin Yürütmesinin Durdurulması ve İptal edilmesi ile ilgili Danıştay’a dün itibarı ile dava açtıklarını ifade etti.  

https://www.seskocaeli.com/haber/4734141/covid-19-is-kazasi-ve-meslek-hastaligi-sayilmali

http://www.marmaragazetesi.com/covid-19un-is-kazasi-ve-meslek-hastaligindan-cikarilmasina-karsi-dava-acildi-503859h.htm

5) SGK EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞININ 1500 TL’YE ÇIKARILMASIYLA BİRLİKTE MALULLÜK, YAŞLILIK VE ÖLÜM AYLIKLARININ NASIL DÜZENLENECEĞİNE İLİŞKİN GENELGE YAYIMLADI.

https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/162109

http://www.gazetevatan.com/sgk-genelge-yayimladi-yaslilik-malulluk-ve-olum-ayliklarina-za-1322537-ekonomi/

6) MAYIS AYINA İLİŞKİN İŞSİZLİK VE KISA ÇALIŞMA ÖDENEKLERİ ÖDENDİ

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk: “Mayıs ayına ilişkin işsizlik ve kısa çalışma ödeneği ödemelerini bugünden itibaren ödemeye başlayacağız.” dedi.

Bakan Selçuk, COVID-19 tedbirleri kapsamında 05 Haziran tarihinde yapılması gereken mayıs ayına ilişkin işsizlik ödeneği ve kısa çalışma ödeneği ödemelerinin erkene alınarak, bugünden itibaren T.C. Kimlik Numaralarının son hanesine göre hak sahiplerinin banka hesaplarına yatırılacağını duyurdu.

Koronavirüsle mücadele sürecinde vatandaşların evlerinden daha az çıkmaları ve kalabalık ortamlara girmemeleri için ödemelerin başvuru sürecinde bildirilen banka hesaplarına yatırılacağını aktaran Bakan Selçuk, sistemde IBAN bilgileri bulunmayanların da PTT üzerinden ödemelerinin yapıldığını hatırlattı.

“Mayıs Ayına İlişkin Ödemeler 1-5 Haziran Tarihleri Arasında Yapılacak”

Sosyal Koruma Kalkanı kapsamında tüm toplum kesimlerini desteklemeye devam edeceklerini belirten Bakan Selçuk, “Mayıs ayına ilişkin işsizlik ve kısa çalışma ödeneği ödemeleri, yoğunluğun önlenmesi amacıyla 1-5 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek. Buna göre; T.C. Kimlik Numaralarının son hanesi; 0 olanlara 1 Haziran’da, 2 olanlara 2 Haziran’da, 4 olanlara 3 Haziran’da, 6 olanlara 4 Haziran’da, 8 olanlara da 5 Haziran’da ödemeler yapılacak.” açıklamasını yaptı.

https://www.ailevecalisma.gov.tr/tr-tr/haberler/bakan-selcuk-issizlik-ve-kisa-calisma-odenegi-odemeleri-bugun-basliyor/

7) Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Normalleşme Sürecinde Alınacak Tedbirleri Belirledi

Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, covıd-19 pandemisi nedeniyle 22 mart tarihinde başlayan kamuda esnek çalışma modelinin sona ermesiyle, kamu kurum ve kuruluşlarında alınması gereken önlemleri belirledi.

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve tüm bakanlıklara gönderilen tedbirler arasında; servis araçlarından bina girişine, ofis ortamında maske kullanımından yemekhane düzenine kadar birçok madde yer alıyor. Normalleşme sürecinde kamu kurum ve kuruluşlarında alınacak önlemler şöyle:

Servis Aracı Saatine Yoğunluk Önlemi

* Servis araçları ile hizmete mahsus tüm araçların taşıma kapasitesi sosyal mesafe kuralları gözetilerek belirlenecek.

* Araçlarda el antiseptiği ve tek kullanımlık maske bulundurulacak.

* Olası yığılmaların önüne geçilmesi için servis hareket saatleri yeniden belirlenecek.

* İş yerlerine girişlerde tüm çalışanların temassız ateş ölçer ile vücut sıcaklıkları kontrol edilecek. Geçiş kontrol sistemi bulunan işyerlerinde bulaşma riskine karşı temassız sistemler kullanılacak.

* Sosyal mesafeyi sağlamaya dönük kurum girişlerinde geçiş işaretlemeleri yapılacak.

* Bina girişleri ile asansör kabini ve katlarda bilgilendirme panolarına yeni tip koronavirüs salgınından korunma yöntemlerine ilişkin güncel bilgiler paylaşılacak.

* Ofisler ve toplantı odaları ile tuvaletler, asansör, merdiven trabzanları, kapı kolları ve elle sık temas edilen çalışma ortamındaki ekranlı araçlar ile bilgisayar klavyeleri, fare ve telefon gibi ekipmanlar dezenfekte edilecek.

Toplantılar Telekonferans Yöntemiyle Yapılacak

* Ofisler sık aralıklarla doğal yollarla havalandırılacak. Havalandırma sistemleri yeniden gözden geçirilecek.

* Toplantı, görüşme ve eğitimler de çevrimiçi veya telekonferans görüşmesi yoluyla yapılacak.

* Sosyal mesafenin sağlanamadığı ofis ortamlarında çalışanlar için yeniden düzenlemeye gidilecek. Tüm personel çalışma müddetince maske kullanacak.

* Yemekhanelerde yeni dönemde düzenlemeye gidilecek. Daha az sayıda kişinin bir arada bulunmasını sağlayacak şekilde yemek saatleri ve masa düzeni ayarlanacak.

* Yemekhane girişlerinde uygun zemin işaretlemeleri yardımıyla sosyal mesafe korunacak. Tek kullanımlık ürünlerle kumanya verilecek. Ortak kullanım alanındaki su sebilleri ve çay makinaları kullanılmayacak.

https://www.ailevecalisma.gov.tr/tr-tr/haberler/bakanligimiz-kamu-kurum-ve-kuruluslarinda-normallesme-surecinde-alinacak-tedbirleri-belirledi/

8) AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANI ZEHRA ZÜMRÜT SELÇUK, COVID-19 PANDEMİSİ NEDENİYLE 16 MART TARİHİNDE ARA VERİLEN MESLEKİ YETERLİLİK SINAVLARININ, BUGÜN İTİBARİYLE YENİDEN BAŞLADIĞINI AÇIKLADI.

Bakan Selçuk, çalışma hayatının ihtiyaç duyduğu meslek standartlarını belirleme, nitelikli ve belgeli iş gücünü tesis etme çalışmalarına devam edildiğini söyledi.

Nitelikli ve belgeli işgücüne önem verdiklerini, bu kapsamda MYK aracılığıyla 19 sektör ve 326 meslekte belgelendirmek yapmak üzere 217 kuruluşun yetkilendirildiğini belirten Bakan Selçuk, “Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde, yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca yapılan sınavlarda başarılı olan vatandaşlarımıza Mesleki Yeterlilik Belgesi vermeyi sürdürüyoruz.” dedi.

Bakan Selçuk, sınavların MYK’nın hazırlamış olduğu rehber doğrultusunda İSG ve hijyen kuralları çerçevesinde gerçekleştirileceğini belirtti. Bakan Selçuk yapılacak sınavlara ilişkin, “Sınav alanında görevli ve adaylardan hariç kimse bulunmayacak. Sınav merkezi koronavirüs nedeniyle sosyal mesafeye uygun olarak dizayn edilecek. Buna ek olarak sınavlarımız kamera kaydı ile izlenecek ve tedbirlere uyulup uyulmadığı kontrol edilecek.” bilgisini paylaştı.

Selçuk, güvenli iş ortamının oluşturulması, üretimde verimliliğin ve kayıtlı istihdamın sağlanması amacıyla yürürlüğe konulan Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluğu kapsamında, 226 meslek içerisinden bugüne kadar 143’ünde zorunluluk fiili olarak uygulanmaya alındığını da ifade etti.

https://www.ailevecalisma.gov.tr/tr-tr/haberler/bakan-selcuk-mesleki-yeterlilik-sinavlarini-bugun-itibariyle-baslatiyoruz/

9) AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI, YENİ TİP KORONAVİRÜS SALGININA KARŞIN ÇALIŞANLARA YÖNELİK ÖNLEYİCİ TEDBİRLER ALMAYA DEVAM EDİYOR. SALGIN SÜRECİNDE BULAŞ RİSKİNİN YÜKSEK OLDUĞU İNŞAAT SEKTÖRÜNDE 159.368 ŞANTİYEYİ VE 1.135.778 ÇALIŞANI DOĞRUDAN İLGİLENDİREN 19 MADDELİK TEDBİR KILAVUZU YAYIMLAYAN BAKANLIK, SON OLARAK TÜRKİYE İNŞAAT SANAYİCİLERİ İŞVEREN SENDİKASI (İNTES) İLE YENİ BİR İŞBİRLİĞİNE İMZA ATTI.

Koronavirüs salgını sonrasında işe dönüşü ve salgının etkisini azaltacak çalışmaları içeren bu işbirliğinde, yapı işlerinde sağlıklı ve güvenli çalışma koşullarının sürdürülmesi amaçlanıyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, bu işbirliğinin yanı sıra koronavirüs pandemisinin ülke sınırları içerisinde görüldüğü ilk tarihten itibaren işçi, işveren ve memur konfederasyonları başta olmak üzere tüm taraflara sağlıklı ve güvenli bilgiye erişimi sağladı. Buna ek olarak süreç içerisinde 22 farklı faaliyet koluna yönelik dokümanlar hazırlayarak, COVID-19 internet sitesi üzerinden de paylaşarak tüm tarafların kullanımına sundu.

Eğitim Programları Oluşturuldu

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü ile İNTES işbirliğinde, sektörden uzmanların ve iş müfettişlerin yer aldığı bir teknik çalışma grubu kuruldu. Ardından sektörden gelen geri bildirimlerle işveren ile çalışanı koruyacak şekilde sürecin atlatılmasına ilişkin çalışmalara başlandı.

Bu kapsamda teknik çalışma grubunca, yapı işlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin iyileştirilmesine ilişkin eğitim programları oluşturuldu. İSG kurallarının belirlenmesi ve kontrol listelerinin hazırlanmasına yönelik çalışmalar yapıldı.

Ayrıca sıkça sorulan sorular ve cevapları hazırlanarak bir platform üzerinden paylaşılması, şantiyelerdeki maske ihtiyaçlarının belirlenmesi de çalışmalar arasında yer aldı.

5 Milyonu Aşkın  Çalışan İçin Tedbir Kılavuzları Hazırlanmıştı 

Çalışanları korumaya yönelik İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nce, bulaş riskinin yüksek olduğu sektörlerde deki 700 bini aşkın işletmeye ve 5 milyonu aşkın çalışana yönelik tedbir kılavuzları hazırlanarak, İSG profesyonellerine gönderilmişti.

https://www.ailevecalisma.gov.tr/tr-tr/haberler/insaatlarda-daha-etkin-tedbirler-icin-teknik-calisma-grubu-kuruldu/

10) BAKAN SELÇUK: “SÜRELİ RAPORLAR İLE EVDE BAKIM YARDIMINDAN VE ENGELLİ AYLIKLARINDAN YARARLANAN ENGELLİLERİMİZİN RAPORLARI İKİNCİ BİR DUYURUYA KADAR GEÇERLİ SAYILACAK”

 Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, evde bakım yardımından ve engelli aylıklarından yararlanan engellilerin, rapor sürelerinin bitmesi durumunda mağduriyet yaşamaması için, mevcut raporların ikinci bir duyuruya kadar geçerli kabul edileceğini açıkladı. 

Türkiye’yi de etkileyen yeni tip koronavirüse karşı alınan tedbirler kapsamında vatandaşların mümkün olduğunca kalabalık ortamlardan uzak durmalarını sağlamak için alınan önlemlerin devam ettiğini vurgulayan Selçuk; “Evde bakım yardımı ile engelli aylıklarından yararlananlar süreli Engelli Sağlık Kurulu raporlarını belirli aralıklarla yenilemek durumunda. Süresi dolan raporlar nedeniyle engellilerimizin mağdur olmasını önlemek amacıyla, raporları yenileme zorunluluğunu daha önce haziran ayı başına kadar ertelediğimizi duyurmuştuk.

Bakan “01.01.2020 tarihi ve sonrasında rapor süresi dolan engellilerimizi, ikinci bir duyuruya kadar rapor yenilemek amacıyla hastanelere yönlendirilmemeleri ve hizmetlerin mevcut raporları ile devam ettirilmesi kararı aldık.” dedi.

Türkiye’de 521 bin kişi engelli evde bakım yardımından, 720 bin kişi de engelli aylığından faydalanıyor.

https://www.ailevecalisma.gov.tr/tr-tr/haberler/bakan-selcuk-sureli-raporlar-ile-evde-bakim-yardimindan-ve-engelli-ayliklarindan-yararlanan-engellilerimizin-raporlari-ikinci-bir-duyuruya-kadar-gecerli-sayilacak/

11) SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI TARAFINDAN SAĞLIK KURULU RAPORLARIN E-RAPOR OLARAK MEDULA SİSTEMİNE AKTARIM SÜRESİ 01 EYLÜL 2020 OLARAK GÜNCELLENMESİ HAKKINDA DUYURU YAYIMLANDI.

T.C.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI 
Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü

04.06.2020

KURUMUMUZ İÇİN DÜZENLENECEK SAĞLIK KURULU RAPORLARI VE
E-RAPOR HAKKINDA DUYURU

Bilindiği üzere Kurumumuz sigortalıları ve haksahipleri hakkında maluliyet, iş kazası ve meslek hastalığı tespiti, yetkili sağlık hizmeti sunucularınca düzenlenen ve kağıt ortamda ıslak imzalı olarak Kurumumuza gönderilen sağlık kurulu raporlarına göre yapılmaktadır.

Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğü Sağlık Yazılımları Daire Başkanlığımızca; Sağlık Kurulu Raporlarının ’’e-rapor’’ olarak temini için Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS) üzerinden elektronik ortamda e-imzalı olarak MEDULA uygulamasına entegrasyon yazılım çalışmaları tamamlanmıştır.

Bu çerçevede, Kurumumuz adına düzenlenecek sağlık kurulu raporlarının elektronik ortamda e-imzalı olarak MEDULA üzerinden gönderilmesi uygulamasına 05/04/2020 tarihi itibariyle başlanacağı duyurusu yapılmıştır. Ancak Koranavirüs (COVİD 19) hastalığı nedeniyle oluşan olağanüstü şartlardan dolayı uygulamanın zorunlu başlangıç tarihi 01/09/2020 olarak güncellenmiştir.

Bu nedenle 01/09/2020 tarihinden itibaren maluliyet, iş kazası ve meslek hastalığı tespiti için düzenlenecek sağlık kurulu raporlarının MEDULA üzerinden e-rapor olarak kaydedilmemesi halinde, sevki yapılan sağlık haksahiplerimizin ilgili takiplerinin MEDULA üzerinden fatura edilmesine izin verilmeyeceğinden bedelleri Kurumumuzca karşılanmayacaktır.

Konu ile ilgili sorun yaşanmaması ve ilgililerin mağduriyetine meydan verilmemesini teminen sağlık hizmet sunucuları (Sağlık Bakanlığı Hastaneleri ile Devlet Üniversite Hastaneleri) tarafından gerekli çalışmaların yapılması ve tüm önlemlerinin alınması hususu;

Önemle duyurulur.

https://www.saglikaktuel.com/haber/sgk-icin-duzenlenecek-saglik-kurulu-raporlari-ve-e-rapor-hakkinda-duyuru-70156.htm 

12) SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI TARAFINDAN 2020-NİSAN DÖNEMİNDE YAPILMIŞ OLAN C GRUBU BAŞVURULARIN EVRAK TESLİMİ HAKKINDA DUYURU YAYIMLANDI. 

T.C.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI 
Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü

04.06.2020

2020-NİSAN DÖNEMİNDE YAPILMIŞ OLAN C GRUBU BAŞVURULARIN EVRAK TESLİMİ HAKKINDA DUYURU

Kurumumuzca 20.04.2020 tarihinde yayımlanmış olan “2020-NİSAN DÖNEMİNDE YAPILACAK OLAN TIBBİ MALZEME BAŞVURULARI HAKKINDA ÖNEMLİ DUYURU” ile Nisan 2020 dönemi içerisinde Ürün Takip Sistemi (ÜTS) üzerinden yapılmış olan C Grubu başvurulara ait Kurumumuza teslim edilmesi gereken evrakların teslim süresi ile ilgili olarak esneklik sağlanmıştır.

Değerlendirme süreçlerinin aksamaması için söz konusu başvurulara ait Kurumuza teslim edilmesi gereken ve 30.03.2018 tarihli duyuruda belirtilmiş olan evrakların en geç 12.06.2020 Cuma günü mesai bitimine kadar Kurumumuz evrak kayıt birimine elden veya Ziyabey Caddesi No:6 06510 Balgat Çankaya/ANKARA adresi Tıbbi Cihaz Daire Başkanlığı adına iadeli taahhütlü posta ya da kargo yoluyla teslim edilmesi gerekmektedir.

Bilgilerinize önemle duyurulur.

https://www.saglikaktuel.com/haber/2020-nisan-doneminde-yapilmis-olan-c-grubu-basvurularin-evrak-teslimi-hakkinda-d-70159.htm

13) SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI TARAFINDAN MEDULA HASTANE SİSTEMİNE VENTİLATÖR CİHAZLARININ KAYDEDİLMESİ HAKKINDA DUYURU YAYIMLANDI.

T.C.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI 
Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü

04.06.2020

DUYURU

MEDULA HASTANE SİSTEMİNE VENTİLATÖR CİHAZLARININ KAYDEDİLMESİ HAKKINDA

Kurumumuzla sözleşmeli/protokollü tüm sağlık hizmeti sunucularının (SHS) yoğun bakım tedavilerinde ve yoğun bakım tedavileri haricinde kullandıkları bazı cihazların MEDULA Hastane Sistemine kayıt edilebilmesine yönelik çalışmalar Kurumumuzca başlatılmıştır. Bu çalışmanın ilk ayağını ventilatör cihazları oluşturmakta olup, ilgili SHS’lerce aktif olarak kullanılmakta olan ventilatör cihazlarının MEDULA Hastane Sistemine kaydedilebilmesi için gerekli düzenlemeler tamamlanmıştır.

Ventilatör cihazlarının kaydedilebilmesi için SHS’lerin MEDULA Hastane Sistemi ekranındaki, “İŞLEMLER” başlıklı butonu tıkladıktan sonra açılan ekrandaki “TESİS CİHAZ” butonunu tıklamaları gerekmektedir. Bu aşamadan sonra, MEDULA Hastane Sistemine ventilatör cihazlarının marka, model, seri numaraları, başlangıç tarihleri* ve kullanıldığı yatağın girilebileceği ekran açılmış olacaktır. Bu ekrandaki bilgilerin doğru olarak SHS’lerdeki “DÖNEM SONLANDIRMA KULLANICISI” yetkisi olan kişi tarafından 15.06.2020 tarihine kadar girilmesi gerekmektedir.

Ventilatör Cihazlarının MEDULA Hastane Sistemine girilmesi aşamasında, kullanıcılardan kaynaklı bir sebeple hatalı giriş yapılabilmesinin engellenebilmesi amacıyla, Ventilatör cihazlarının marka ve modelleri Kurumumuzca sisteme tanımlanmıştır. Ancak, SHS tarafından kullanılmasına rağmen sistemde tanımlanmamış olabilecek olan marka veya modellerin sisteme ivedilikle doğru bir şekilde tanımlanabilmesi için gssgm_mbudb@sgk.gov.tr adresine içerisinde görsel içerecek şekilde (marka ve model ismini gösteren kullanım kitapçığı, cihazın ilgili bölümünün resmi gibi) elektronik posta gönderilmesi gerekmekte olup, Kurumumuzca alınacak olan bu elektronik postalar ivedilikle değerlendirilerek uygun bulunması halinde sisteme tanımlanacaktır.

Ventilatör Cihazlarının Sisteme kaydedilmesi aşamasında Sağlık Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüklerinde (SSGM) oluşabilecek olan yoğunluk ve hijyen durumları göz önünde bulundurularak, bahse konu cihazların sisteme girilebilmesi için yetki 15.06.2020 tarihine kadar SHS’lere verilmiş olup, bu tarihten sonra ventilatör cihazlarına ilişkin değişiklikler (yeni kayıt veya kayıttan çıkartma) Kurumumuz SSGM’lerinde yapılacaktır.

İleride yaşanabilecek olan mağduriyetlerin ve SSGM’lerde oluşabilecek yoğunluğun engellenebilmesi amacıyla, 15.06.2020 tarihine kadar Kurumumuzla sözleşmeli/protokollü olan tüm SHS’lerce kullanılmakta olan Ventilatör Cihazlarının sisteme doğru bir şekilde girilmesi önem arz etmektedir.

Tüm ilgililere önemle duyurulur.

EK: Ventilatör Cihazı Kayıt İşlemi Kılavuzu

https://www.saglikaktuel.com/haber/medula-hastane-sistemine-ventilator-cihazlarinin-kaydedilmesi-hakkinda-duyuru-70158.htm 

14) SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI TARAFINDAN "BEDELİ ÖDENECEK İLAÇLAR LİSTESİNDE YAPILAN DÜZENLEMELER-2020/23" KONULU DUYURU YAYIMLANDI.

T.C.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI 
Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü

03.06.2020

DUYURU

BEDELİ ÖDENECEK İLAÇLAR LİSTESİNDE YAPILAN DÜZENLEMELER HAKKINDA DUYURU 2020/23

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereği oluşturulan Sosyal Güvenlik Kurumu İlaç Geri Ödeme Yönetmeliği’nin 12 nci maddesi ile Sağlık Uygulama Tebliği’nin 4.4.1 ve 4.4.2 nci maddeleri gereği Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi’nde yapılan düzenlemeler ekte yer almaktadır.

Bu düzenlemeler 04.06.2020 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Tüm ilgililere duyurulur.

Ek:
1) Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde (EK-4/A) eklenen ilaçlar
2) Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde (EK-4/A) düzenlenen ilaçlar
3) Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde (EK-4/A) aktiflenen ilaçlar
4) Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinden (EK-4/A) çıkarılan ilaçlar

http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/sgk/tr/kurumsal/merkez-teskilati/ana_hizmet_birimleri/gss_genel_mudurlugu/anasayfa_duyurular/duyuru_20200603

https://www.saglikaktuel.com/haber/bedeli-odenecek-ilaclar-listesinde-yapilan-duzenlemeler-hakkinda-duyuru-202023-70157.htm

15) TÜRKİYE - BOSNA HERSEK SOSYAL GÜVENLİK SÖZLEŞMESİ HAKKINDA 05/06/2019 TARİHLİ VE 2020/17 SAYILI GENELGE YAYIMLANMIŞTIR.

 İlgili genelge için tıklayınız: https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/163140

ÇOK OKUNANLAR

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ACİL DURUM HATTI: ALO 170 İLETİŞİM MERKEZİ

ANAYASAL BİR HAK OLARAK SOSYAL GÜVENLİK HAKKI

ASGARİ İŞÇİLİK TUTARI HESAPLAMALARINDA KULLANILAN 2021 YILI YAPI YAKLAŞIK BİRİM MALİYETLERİ HAKKINDA TEBLİĞ YAYIMLANDI

2021 YILINDA UYGULANACAK NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ, GEÇİCİ İŞGÜCÜ DESTEĞİ VE 7256 KAPSAMINDA İŞVERENLERE YÖNELİK İŞÇİ BAŞINA UYGULANAN PRİM TEŞVİKİ TUTARLARI %21,56 ORANINDA ARTTIRILDI

PRİME ESAS KAZANÇ TAVANINI AŞAN SGK PRİMLERİ NASIL GERİ ALINIR?

SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA YAPACAĞINIZ ÖDEMELERİNİZİ KREDİ KARTI İLE YAPABİLİRSİNİZ

İŞKUR GEÇİCİ İŞGÜCÜ DESTEĞİ BAŞVURULARI BAŞLADI!!

ENGELLİ İŞÇİ ÇALIŞTIRMA ZORUNLULUĞU VE SOSYAL GÜVENLİK KURUMU PRİM TEŞVİĞİ UYGULAMASI

2022 Yılı İşkur İdari Para Cezası Tutarlarına İlişkin Bültenimiz Yayınlanmıştır...