SGK 4.0 RADYO- KÖŞE YAZILARI PROGRAMI 2. BÖLÜM

SGK 4.0 RADYO- KÖŞE YAZILARI PROGRAMI 2. BÖLÜM

SGK 4.0 RADYO’ya hoş geldiniz. Ben GÖKHAN İNCE. Bugün 1 Ocak 2022 Cumartesi. Yeni yılın ilk gününden herkese merhaba. Yeni yılın herkes için sağlık, mutluluk birliktelik, huzur ve özgürlük getirmesini temenni ediyorum. Herkese içindeki iyilik kadar iyi bir hayat dilerim der SABAHATTİN ALİ. Herkesin içindeki iyilik kadar iyi bir yıl geçirmesini dileyerek programıma başlıyorum.

Şu anda köşe yazıları programını dinliyorsunuz. Köşe yazıları programını dinleyerek çalışma hayatına ilişkin köşe yazılarını takip edebilirisiniz. Bugün sizlere 31 Aralık 2021 tarihinde yayınlanmış olan toplam 7 köşe yazısına ilişkin özet bilgileri aktaracağım.  

1.YAZI

Cem KILIÇ’ın  “2022 yılında çalışma hayatı” başlıklı köşe yazısında ele alınan hususlar özetle şöyledir; 

2021 yılında kamudaki işçilerin taban ücretleri 4.100 TL'ye yükseltilmiştir. 

En düşük devlet memuru maaşı 5 bin 700 TL’ye yükseltilmiştir.

3.600 ek gösterge konusu toplu sözleşme görüşmelerinde mutabakata varılan bir konu olmuştur.

2022 yılında asgari ücret net 4.253 TL olarak belirlenmiştir. Bütün ücretliler için asgari ücretin net tutarı kadar gelir vergisi, brüt tutarı kadar isedamga vergisi istisnası sağlanmıştır. 

2022 yılında uzaktan çalışmayla ilgili akademik çalışmaların sonuçları görülecektir. Uzaktan çalışmanın etkisinin verimlilik ve maliyet yönünden olumludur. Ancak çalışanlar 'ulaşılamama hakkı' ve çalışma sürelerine ilişkin ek korumalara ihtiyaç duymaktadır. 

https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/cem-kilic/2022-yilinda-calisma-hayati-6671771


2.YAZI

Ekrem SARISU’nun “EYT ile emekli olabilirsiniz” başlıklı köşe yazısında, ele alınan hususlar özetle şöyledir; 

Askerliğini sigorta başlangıç tarihinden sonra yapan kişiler için askerlik borçlanması emeklilik şartlarını değiştirmeyecektir.

Emekli aylığı hesaplamalarında 2000 yılı öncesi, 2000-2008 yılları arası ve 2008 yılı sonrası dönem olmak üzere 3 farklı dönem bulunmaktadır. 

Emeklilikte Yaşa Takılanlara (EYT) ilişkin yasa çıkması durumunda emekli olmak için yaş dışında diğer şartları sağlayan kişiler bundan yararlanarak emekli olabilirler.  

https://www.posta.com.tr/yazarlar/ekrem-sarisu/eyt-ile-emekli-olabilirsiniz-2418839

3.YAZI

Eyüp Sabri Demirci’nin “Bunlar aşılamayacak sorunlar değil!” başlıklı köşe yazısında, ele alınan hususlar özetle şöyledir; 

İşe giriş bildirgesine ilişkin silinme veya düzeltilme işlemleri sigortalının işe başladığı tarihi izleyen ilk iş günü saat 23.59’a kadar elektronik ortamda yapılabilmektedir.

Bu süre geçtikten sonra ise silme/düzeltme işlemleri için SGK müdürlüklerine başvurulması gerekmektedir.

Başvuru sırasında kesin delil istenmektedir.  MUHSGK’da yapılan bildirimler ile varsa sigortalının işe başladığına yönelik SGK’ya yaptığı bildirim kesin delil olarak kabul edilmektedir.

Ancak, MUHSGK’ya işe giriş bildirgesinde beyan edilen işe giriş tarihinden farklı bir tarih yazılamamaktadır. Ayrıca işe başladığını SGK’ya bildiren sigortalı yok denecek kadar azdır. 

Bu durumda işe giriş tarihinin düzeltilmesi imkansızdır. 

İşe giriş bildirgesinin silinmesine ilişkin uygulamada farklılıklar bulunmaktadır. 

En doğru yöntem, sigortalının işe başlamadığına ilişkin tutanağın işveren ve iki şahit tarafından imza altına alınarak işe giriş bildirgesinin iptali için SGK’ya başvurulmasıdır. 

Ancak, bu başvurular bazı SGK Müdürlüklerince kabul edilmekte olup bazı SGK Müdürlüklerince denetime sevk edilmektedir. 

İşe giriş bildirgesi iptalinde yaşanan bu sorun işveren yönüyle  prim teşviklerinden yersiz yararlanmaya, sigortalı yönüyle ise 10 gün veya 100 gün boyunca sağlık provizyonu verilmesine neden olmaktadır.

Soruna ilişkin en makul çözüm önerisi ise işe giriş bildirgesinin silinmesi veya iptal edilmesi için düzenlenen tutanağın MUHSGK’nın verilme süresi içinde SGK’ya ibraz edilmesi ve aksine yapılmış bir bildirim, şikayet veya ihbar yoksa işleme alınmasıdır. 

https://www.karar.com/yazarlar/eyup-sabri-demirci/bunlar-asilamayacak-sorunlar-degil-1591690


4.YAZI

Mert NAYIR’ın “29 Şubat doğumluların emeklilik hesabı nasıl yapılıyor?” başlıklı köşe yazısında, ele alınan hususlar özetle şöyledir; 

İsteğe bağlı sigorta primi ödemesinde Türkiye’de ikamet şartı aranmaktadır. Ancak İngiltere, Fransa, İsviçre ve İsveç’le yapılan ikili sosyal güvenlik sözleşmeleri gereği bu ülkelerde ikamet edenler isteğe bağlı sigorta primi ödemesi yapabilmektedir.

Emekli aylığına hak kazanma koşullarının belirlenmesinde 18 yaş uygulamasına bakılmaksızın, ilk işe giriş tarihine göre yaş, prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi koşulları tespit edilmektedir.

29 Şubat doğumlu olan sigortalılar Şubat ayının 28 çektiği yıllarda 28 Şubat’ta emekli aylığı müracaatında bulunabilirler. Diğer aylığa hak kazanma koşullarının da gerçekleşmiş olması şartıyla emekli aylıkları 1 mart tarihinden itibaren başlatılacaktır. 

Denizcilik sektöründe sefer esnasında işe alınan kişilerin işe giriş bildirimleri bir aylık süreye tabidir. 

BAĞKUR sigortalılığına ilk tescili olan ve ticari faaliyetlerde bulunan kişilerden aynı BAĞKUR numarasıyla 2008 sonrası prim ödemeye devam edenlerin sigortalılıkları geriye çekilebilmektedir. Bunun için SGK’ya dilekçe ile müracaat edilmesi gerekmektedir.  

Sözleşmeli erbaş ve erler fiili hizmet süresi zammından yani yıpranma payından faydalanabilmektedir. Bu kişiler için yıpranma payı 90 gündür.  

SGK borçlanması talebinde bulunup ödeme yapan kişiler emekli aylıkları bağlanmamış ise talep etmeleri halinde borçlanma tutarlarını faiz uygulanmaksızın geri alabilirler. 

Sigortalı olarak çalışmaya başlanılmadan önce gerçekleşen doğumlara ilişkin sürelerin borçlanılmasına yönelik bir çalışma bulunmamaktadır.  

https://www.gazetevatan.com/yazarlar/mert-nayir/29-subat-dogumlularin-emeklilik-hesabi-nasil-yapiliyor-2011716


5.YAZI

Ozan BARDAKÇI’nın “Kıdem tazminatı tavanı Anayasaya aykırı mı?” başlıklı köşe yazısında, ele alınan hususlar özetle şöyledir; 

işçinin işten çıkarılması, askere gitmesi, kadın işçinin evlenmesi, işçinin haklı sebeple istifa etmesi durumlarında kıdem tazminatı ödenir.

 Kıdem tazminat her bir yıl için 30 günlük ücret olarak hesaplanır. Yıldan arta kalan süreler için de orantı yapılarak tazminat hesaplanır. Hesaplamada ücret dışındaki yemek parası, yol parası gibi diğer yardımlar da hesaba katılır.

Kıdem tazminatı bireysel veya toplu iş sözleşmeleriyle artırılabilir.

1971 tarihli 1475 sayılı Mülga İş kanununun ilk haline göre, kıdem tazminatına ilişkin üst sınır bulunmamakta olup, kıdem tazminatı her yıl için 15 günlük ücret tutarında ödenecektir. Bu süre hizmet akitleri ve toplu iş sözleşmeleriyle artırılabilecektir. 

1975 yılında kıdem tazminatı üst sınırı asgari ücretin 30 günlük tutarının 7,5 katı olarak düzenlenmiştir. 

1982 yılında kıdem tazminatı üst sınırı en yüksek devlet memuruna ödenecek 1 yıllık emekli ikramiyesi tutarı olarak belirlenmiştir. 

 Bunun gerekçesi asgarî ücret tespit edilirken ekonomik gereklerden çok, kıdem tazminatının getireceği ağır yükün dikkate alınıyor olmasıdır.  

Esasında kıdem tazminatı ve emekli ikramiyesi birbirinden farklı iki müessese olup aralarında bir bağ bulunmamaktadır. 

Anayasanın 128 inci maddesinde memurların aylık, ödenek ve özlük haklarının KANUNLA düzenleneceği, 35 inci maddesinde MÜLKİYET hakkının ancak KAMU YARARI amacıyla sınırlandırılabileceği ve 48 inci maddesinde herkesin SÖZLEŞME HÜRRİYETİ’ne sahip olduğu belirtilmiştir. 


6.YAZI

Resul Kurt’un “İşletmeniz acil durumlara hazır mı?” başlıklı köşe yazısında, ele alınan hususlar özetle şöyledir; 

Tüm işyerlerinin ve işverenlerin acil durum planları hazırlaması gerekmektedir. 

İşverenler işyerlerinde Söndürme ekibi, Kurtarma ekibi, Koruma ekibi ve İlk yardım ekipleri oluşturmalıdır.

Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde her 30 çalışan, tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde her 40 çalışan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde her 50 çalışan için söndürme, kurtarma ve koruma konularının her biri için uygun donanıma sahip ve özel eğitimli en az birer çalışan destek elemanı olarak görevlendirilir.

İşyerinde bunları aşan sayılarda çalışanın bulunması halinde, çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde her 30 çalışan, tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde her 40 çalışan, az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde her 50 çalışan için birer destek elemanı daha görevlendirilir.

10’dan az çalışanı olan işyerlerinde söndürme, kurtarma, koruma ekipleri için uygun donanıma sahip ve özel eğitimli bir kişinin görevlendirilmesi yeterlidir.

İşyeri tehlike sınıfına göre, çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde her 10 çalışan, tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde her 15 çalışan ve az tehlikeli sınıfta yer alan her 20 çalışan için birer ilkyardımcı bulundurulmalıdır.

https://www.dunya.com/kose-yazisi/isletmeniz-acil-durumlara-hazir-mi/644544


7.YAZI

Resul KURT’un “Çalışanların İşverenleri Tarafından Emeklilik Planına Dahil Edilmesine İlişkin Usul ve Esaslar” başlıklı yazısında, ele alınan hususlar özetle şöyledir; 

Bireysel emeklilik Sistemi T.C. vatandaşları ile mavi kart sahibi olan 45 yaşını doldurmamış, kamuda veya özel sektörde bir işverene bağlı olarak çalışan ve ücret alan kişileri kapsamaktadır. 

Bireysel emeklilik sistemi kesintisi özel sektörde çalışanlar için prime esas kazanç tutarı üzerinden, kamu çalışanları için ise emeklilik keseneğine esas aylık tutarı üzerinden yapılmaktadır. Kesinti tutarı ise en az %3'ü oranında uygulanmaktadır. 

Bireysel emeklilik sistemine ilk girişte 1.000 TL devlet katkısı sağlanmaktadır. 

Sigortalı bireysel emeklilik sisteminde

en az 3 yıl kalması halinde %15 oranında, 

en az 6 yıl kalması halinde %35 oranında, 

en az 10 yıl kalması halinde %60 oranında, 

emekli olması, vefat etmesi ya da maluliyeti halinde ise %100 oranında devlet katkısına hak kazanmaktadır. 

İşverenleri tarafından bireysel emeklilik sistemine dahil edilen ancak cayma hakkını kullanan çalışanların tekrar bireysel emeklilik sisteme dahil edilmesi zorunluluğu kaldırılmıştır.  

https://www.star.com.tr/yazar/calisanlarin-isverenleri-tarafindan-emeklilik-planina-dahil-edilmesine-iliskin-usul-ve-esaslar-yazi-1678980/

SGK 4.0 Radyo kanalında köşe yazıları programını dinlediniz. Ben Gökhan İNCE. Bu kanal çalışma hayatına ilişkin gelişmelere yer verilen Türkiye’deki ilk podcast kanalıdır. Bu kanalda çalışma hayatına ilişkin birçok programa yer verilecektir.  SGK 4.0 RADYO kanalında yer alan konuların detayları ise Haber Bültenimiz aracılığıyla tüm üyelere eposta olarak gönderilecektir. Haber Bültenimize internet sitemiz üzerinden ücretsiz olarak üye olabilirsiniz.

SGK 4.0 RADYO’da yer alan programlara başta internet sitemiz üzerinden olmak üzere  Spotify,  Apple Podcast ve Google Podcast üzerinden ulaşabilirsiniz. SGK 4.0 RADYO kanalını dinlediğiniz platform üzerinden takip etmeyi ve beğenmeyi unutmayın. Bir sonraki yayında görüşmek üzere....


Dinlemek için tıklayınız ➡️➡️➡️ https://open.spotify.com/episode/6QXVZNndsthlQc7j1zRgle?si=RxNAtvt8RYCNIJR2mUFzZA



ÇOK OKUNANLAR

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ACİL DURUM HATTI: ALO 170 İLETİŞİM MERKEZİ

ANAYASAL BİR HAK OLARAK SOSYAL GÜVENLİK HAKKI

ASGARİ İŞÇİLİK TUTARI HESAPLAMALARINDA KULLANILAN 2021 YILI YAPI YAKLAŞIK BİRİM MALİYETLERİ HAKKINDA TEBLİĞ YAYIMLANDI

2021 YILINDA UYGULANACAK NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ, GEÇİCİ İŞGÜCÜ DESTEĞİ VE 7256 KAPSAMINDA İŞVERENLERE YÖNELİK İŞÇİ BAŞINA UYGULANAN PRİM TEŞVİKİ TUTARLARI %21,56 ORANINDA ARTTIRILDI

PRİME ESAS KAZANÇ TAVANINI AŞAN SGK PRİMLERİ NASIL GERİ ALINIR?

SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA YAPACAĞINIZ ÖDEMELERİNİZİ KREDİ KARTI İLE YAPABİLİRSİNİZ

İŞKUR GEÇİCİ İŞGÜCÜ DESTEĞİ BAŞVURULARI BAŞLADI!!

ENGELLİ İŞÇİ ÇALIŞTIRMA ZORUNLULUĞU VE SOSYAL GÜVENLİK KURUMU PRİM TEŞVİĞİ UYGULAMASI

2022 Yılı İşkur İdari Para Cezası Tutarlarına İlişkin Bültenimiz Yayınlanmıştır...