ARABULUCULUK


ARABULUCUYA BAŞVURULMASI GEREKEN DURUMLAR

-Kanuna dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatına ilişkin davalar

-Bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatına ilişkin davalar

-işe iade talebiyle açılan davalar

ARABULUCUYA BAŞVURMAKSIZIN DOĞRUDAN DAVA AÇILABİLECEK DURUMLAR

-İş kazası veya meslek hastalığından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat davası

-İş kazası ve meslek hastalığı ile ilgili tespit, itiraz ve rücu davaları

ARABULUCULUK FAALİYETİ SONUNDA DAVA SÜRECİ

Davacı, arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamadığına ilişkin son tutanağın aslını veya arabulucu tarafından onaylanmış bir örneğini dava dilekçesine eklemek zorundadır. Bu zorunluluğa uyulmaması hâlinde mahkemece davacıya, son tutanağın bir haftalık kesin süre içinde mahkemeye sunulması gerektiği, aksi takdirde davanın usulden reddedileceği ihtarını içeren davetiye gönderilir. İhtarın gereği yerine getirilmez ise dava dilekçesi karşı tarafa tebliğe çıkarılmaksızın davanın usulden reddine karar verilir. Arabulucuya başvurulmadan dava açıldığının anlaşılması hâlinde herhangi bir işlem yapılmaksızın davanın, dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddine karar verilir.

ARABULUCULUK GÖREV SÜRESİ

Arabulucu, yapılan başvuruyu görevlendirildiği tarihten itibaren üç hafta içinde sonuçlandırır. Bu süre zorunlu hâllerde arabulucu tarafından en fazla bir hafta uzatılabilir.

ARABULUCULUK FAALİYETİNİN SONA ERMESİ DURUMLARI

-Taraflara ulaşılamaması

-Taraflar katılmadığı için görüşme yapılamaması

-Yapılan görüşmeler sonucunda anlaşmaya varılması

- Yapılan görüşmeler sonucunda anlaşmaya varılamaması

 Durumlarında arabuluculuk faaliyeti sona erdirilir ve son tutanak düzenlenerek durum derhal arabuluculuk bürosuna bildirilir.

ARABULUCULUK FAALİYETİ SIRASINDA ASIL İŞVEREN-ALT İŞVERENİN İLİŞKİSİ

İşe iade talebiyle arabulucuya başvurulduğunda anlaşmanın gerçekleşebilmesi için işverenlerin(Asıl işveren ve alt işveren) arabuluculuk görüşmelerine birlikte katılmaları ve iradelerinin birbirine uygun olması gerekmektedir.

ARABULUCULUKTA GEÇEN SÜRENİN ZAMANAŞIMI VE HAK DÜŞÜRÜCÜ SÜREYE ETKİSİ

Arabuluculuk bürosuna başvurulmasından son tutanağın düzenlendiği tarihe kadar geçen sürede zamanaşımı durur ve hak düşürücü süre işlemez.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA BAŞVURU ZORUNLULUĞU

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile diğer sosyal güvenlik mevzuatından kaynaklanan uyuşmazlıklarda dava açılmadan önce Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurulması zorunludur. Diğer kanunlarda öngörülen süreler saklı kalmak kaydıyla yapılan başvuruya altmış gün içinde Kurumca cevap verilmezse talep reddedilmiş sayılır. Kuruma karşı dava açılabilmesi için taleplerin reddedilmesi veya reddedilmiş sayılması şarttır. Kuruma başvuruda geçirilecek süre zamanaşımı ve hak düşürücü sürelerin hesaplanmasında dikkate alınmaz.

Ancak, , hizmet akdine tabi çalışmaları nedeniyle zorunlu sigortalılık sürelerinin tespitine yönelik davalarda SGK’ya başvurma zorunluluğu yoktur.

İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESHEDİLMESİ DURUMUNDA ARABULUCUYA BAŞVURU SÜRESİ VE DAVA SÜRECİ

İş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde işe iade talebiyle, İş Mahkemeleri Kanunu hükümleri uyarınca arabulucuya başvurmak zorundadır.  

İşçi Arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamaması hâlinde, son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren, iki hafta içinde iş mahkemesinde dava açılabilir. Taraflar anlaşırlarsa uyuşmazlık aynı sürede iş mahkemesi yerine özel hakeme de götürülebilir.

ARABULUCUYA BAŞVURMAKSIZIN DOĞRUDAN DAVA AÇILMASI

Arabulucuya başvurmaksızın doğrudan dava açılması sebebiyle davanın usulden reddi hâlinde ret kararı taraflara resen tebliğ edilir. Kesinleşen ret kararının da resen tebliğinden itibaren iki hafta içinde arabulucuya başvurulabilir.

ARABULUCULUK GİDERLERİ VE DAVA MASRAFLARI

-Taraflardan Birinin Toplantıya Katılmaması

Taraflardan birinin geçerli bir mazeret göstermeksizin ilk toplantıya katılmaması sebebiyle arabuluculuk faaliyetinin sona ermesi durumunda toplantıya katılmayan taraf, son tutanakta belirtilir ve bu taraf davada kısmen veya tamamen haklı çıksa bile yargılama giderinin tamamından sorumlu tutulur. Ayrıca bu taraf lehine vekalet ücretine hükmedilmez.

-Her İki Tarafın Toplantıya Katılmaması

Her iki tarafın da ilk toplantıya katılmaması sebebiyle sona eren arabuluculuk faaliyeti üzerine açılacak davalarda tarafların yaptıkları yargılama giderleri kendi üzerlerinde bırakılır.

- Tarafların Arabuluculuk Faaliyeti Sonunda Anlaşmaları Hâlinde

 Tarafların arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaları hâlinde, arabuluculuk ücreti, Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesinin eki Arabuluculuk Ücret Tarifesinin İkinci Kısmına göre aksi kararlaştırılmadıkça taraflarca eşit şekilde karşılanır. Bu durumda ücret, Tarifenin Birinci Kısmında belirlenen iki saatlik ücret tutarından az olamaz.

İşe iade talebiyle yapılan görüşmelerde tarafların anlaşmaları durumunda, arabulucuya ödenecek ücretin belirlenmesinde işçiye işe başlatılmaması hâlinde ödenecek tazminat miktarı ile çalıştırılmadığı süre için ödenecek ücret ve diğer haklarının toplamı, Tarifenin İkinci Kısmı uyarınca üzerinde anlaşılan miktar olarak kabul edilir.

- Arabuluculuk Faaliyeti Sonunda Taraflara Ulaşılamaması, Taraflar Katılmadığı İçin Görüşme Yapılamaması Veya İki Saatten Az Süren Görüşmeler Sonunda Tarafların Anlaşamamaları Hâllerinde

Arabuluculuk faaliyeti sonunda taraflara ulaşılamaması, taraflar katılmadığı için görüşme yapılamaması veya iki saatten az süren görüşmeler sonunda tarafların anlaşamamaları hâllerinde, iki saatlik ücret tutarı Tarifenin Birinci Kısmına göre Adalet Bakanlığı bütçesinden ödenir.

İki saatten fazla süren görüşmeler sonunda tarafların anlaşamamaları hâlinde ise iki saati aşan kısma ilişkin ücret aksi kararlaştırılmadıkça taraflarca eşit şekilde Tarifenin Birinci Kısmına göre karşılanır. Adalet Bakanlığı bütçesinden ödenen ve taraflarca karşılanan arabuluculuk ücreti, yargılama giderlerinden sayılır.

 

ÇOK OKUNANLAR

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ACİL DURUM HATTI: ALO 170 İLETİŞİM MERKEZİ

ANAYASAL BİR HAK OLARAK SOSYAL GÜVENLİK HAKKI

ASGARİ İŞÇİLİK TUTARI HESAPLAMALARINDA KULLANILAN 2021 YILI YAPI YAKLAŞIK BİRİM MALİYETLERİ HAKKINDA TEBLİĞ YAYIMLANDI

2021 YILINDA UYGULANACAK NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ, GEÇİCİ İŞGÜCÜ DESTEĞİ VE 7256 KAPSAMINDA İŞVERENLERE YÖNELİK İŞÇİ BAŞINA UYGULANAN PRİM TEŞVİKİ TUTARLARI %21,56 ORANINDA ARTTIRILDI

PRİME ESAS KAZANÇ TAVANINI AŞAN SGK PRİMLERİ NASIL GERİ ALINIR?

SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA YAPACAĞINIZ ÖDEMELERİNİZİ KREDİ KARTI İLE YAPABİLİRSİNİZ

İŞKUR GEÇİCİ İŞGÜCÜ DESTEĞİ BAŞVURULARI BAŞLADI!!

ENGELLİ İŞÇİ ÇALIŞTIRMA ZORUNLULUĞU VE SOSYAL GÜVENLİK KURUMU PRİM TEŞVİĞİ UYGULAMASI

2022 Yılı İşkur İdari Para Cezası Tutarlarına İlişkin Bültenimiz Yayınlanmıştır...